Inlägg från februari 2009

Hej!

2009-02-24 - 1 Kommentar

Hej alla vänner, familj och andra som är intresserade av barnhemmet Great Andho Orphanage i Kasoa, Ghana där jag har arbetat. Och som jag med hjälp från er familj och vänner i Sverige har försökt att stötta på olika sätt.
Jag skrev först ett infobrev men det blev för stort för att skicka iväg med alla bilder så därför prövar jag istället att lägga upp det så här. Jag vill tacka för allt ert engagemang, pepping och stöd. Det betyder jättemycket för mig och framförallt för Jaque, lärarna och barnen på barnhemmet.

Det finns hur mycket som helst att berätta. Härliga historier om massa skoj, kärlek och engagemang. Men också jobbigare historier om hur brist på självklarheter som rent vatten gör att barnen aldrig blir friska nog att växa och utvecklas som dom har rätt till. Och jag berättar gärna mer så det är bara att ringa eller maila om du har några funderingar – eller kanske råd eller tips!?

Här redovisar jag vad som gjorts hittills med hjälp av stöd från många vänner och berättar lite om tankarna inför framtiden

Kolla in vår Facebooksida »

Lite uppdatering!

2009-02-16 - 2 Kommentarer

Heej!

Vill bara att ni ska veta att jag jobbar på för fullt här hemma och att jag har regelbundet kontakt med barnhemmet.

Jag blir så glad för alla frågor och engagemang. Häromdagen så hade några ICA-kollegor en lite fest och överskottet på 2000 kr ska gå till barnhemmet – helt otroligt!!


Vattentanken är på plats. Det känns så bra. Läkarna sa att det smutsiga vattnet var största anledningen till att barnen var så sjuka. Det kostar ‘bara’ 150 kr för 2 månader för att fylla upp den men den här månaden så måste vi fylla på lite tidigare, för barnen springer och öppnar kranen(dem har aldrig sett rinnande vatten förut så det är en häftig grej).
Jaques har nu köpt ett lås sa dom inte kan öppna själva…


Nu har alla barnen varit på deras första hälsokontroll, så nu kan vi behandla deras sjukdomar.
Det är blandade känslor…fantastiskt att vi har kunna genomföra hälsokontroll men nu står vi inför nästa, vi vet varför dom är sjuka och nu måste vi agera.
Nästan alla barnen var undernärda och hade malaria. Barnhemmet är nu mera lite som en sjukhus, massa medicin och en helsike massa vitaminer…Allt ingår i hälsoförsäkringen för 37 kr/år och barn som vi alla hjälptes åt att få genomförd.
Det är en kille som har fått HIV-diagnos. Känns jättejättetufft men igen, blandade känslor….för samtidigt så skönt att det inte var fler barn…och så skönt att dom vet om det nu så att minska risken att andra smittas!! Två killar har en svår blodsjukdom där man troligvis inte överlever vuxen ålder.
Flera av killarna urinerade blod men efter dom hade druckit rent vatten så gör dom inte det längre. Vattentanken och om vi kan se till att hålla den med rent vatten gör verkligen en otrolig skillnad!!!
Och när jag pratade med min ‘mamma’ häromdagen så hade hon varit och hälsat på den lilla tjejen som gjorde att jag tog tag i hälsoundersökningen. Patience 1.5 år var så sjuk, hon var nästan svartvit i färgen, fötterna var alldeles svullna och så svag. Hon har blivit så mycket bättre,svullanden har gått ner och hennes kroppsfärg har börjat komma tillbaks.
Planen är att åka ner 1 april. Det är fortfarande väldigt osäkert med lokalen, hur länge vi får vara kvar i huset, OM vi får vara kvar överhuvudtaget. Vi håller på och undersöker olika alternativ. Osäkerheten är inte bra. Om det blir flytt så kan vi ta med oss vattentank, alla bänkar etc.
Hör gärna av er om ni har några frågor eller fundeirngar!!! Innan jag åker kommer jag skicka ut ett mail och fråga om det finns intresse för att hjälpa till…Det är så häftigt nu att se hur allt som skänkts kommit till så stor nytta, det har verkligen förändrat deras förutsättningar för livet…men också så är det här bara början på resan. Det är nu vår kunskap och engagemang behövs som mest för att stötta Jaque, lärarna i deras fantastiska arbete! Det finns inte brist på engagemang från deras sida!!!
Kram emelie

Kolla in vår Facebooksida »