Inlägg från oktober 2010

det som inte fick hända

2010-10-31 - 15 Kommentarer

Det som inte fick hända har hänt. I fredags kom de sociala myndigheterna hit tillsammans med polisen. Och sa att vi saknar tillstånd för barnhemmet och att alla barnen måste lämna…

Först blev allt kaos, fick en chock, blev så arg, bara grät. Fattar ni hur dom tänker!!!??? Detta är barn som redan varit med om att bli övergivna, ofta flera gånger…det har präglat dom för alltid, jag känner ju det, vet ju hur många både av dom minsta och dom stora behöver få krypa nära nära på natten…men också sett förändringen på de månader eller år som de varit hos oss. Hur de blir tryggare, gladare, sover bättre, börjar utvecklas! Att alla dessa mina finaste goaste småbarn kompisar skulle ut på gatan igen…bara för att huset vi bor i inte lever upp till alla deras krav…det är så vidrigt!!!! Jag blir så arg!!!!

Efter chocken kom handlingskraft. Barnen ska inte få hamna på gatan. Det är inget alternativ. Vi löser det här.
Sån tur att Jaqcues är så fantastisk som han är. Det är som om han blir fylld av extra kraft när jobbiga saker händer. ‘Nu måste vi tänka tillsammans Emelie säger han, vi löser det här. Och vad vi än gör – vi får inte visa någon oro för barnen’. Vi är deras trygghet, dom får inte se os ledsna och oroliga’.

J satt i möte med myndigheterna hela lördagen. Med sig hade han kontraktet på marken som vi (nästan) köpt, ritningarna på skolan och hemmet och vår verksamhetsplan. Vi ville ju visa myndigheterna att vi är seriösa. Inom ett år kommer vi ju om allt löser sig som vi hoppas med finansiering och allt att ha världens finaste hem för barnen!!

Och det hjälpte nog lite…men inte hela vägen. För det som beslutades var att barnen under 6 år inte få bo kvar!!! Dom får vara hos oss på dagarna men inte på natten. Det är så sjukt, kan inte fatta det, tror ni att de har någon plan för vart barnen ska vara på nätterna, vart dom ska sova, få mat, få närhet och trygghet???? Det dom svarar när vi frågar är att de får vara hos sina föräldrar (vi har sagt att flera av dom har föräldrar…) eller på offentliga barnhemmen ska ta hand om dom – men vi vet, och alla vet ju att dessa inte fungerar, dom är överfulla.

Hela dagen igår och idag så har J åkt runt (jag kan inte följa med för så snart jag visar mig blir allt dubbelt så dyrt) och letat efter ett hus dit vi kan flytta de små barnen och jag tror vi hittat ett ställe dit vi kan flytta dom imorgon, i smyg, så att dom sover där och sen kommer till skolan på dagarna. Vi har sagt att vi ska göra det som ett äventyr, barnen älskar att åka på utflykt så så får det bli. Och som J säger, det är vi – du, jag, ledarna, som är barnens trygghet i första hand, inte vart dom bor.

vi behöver massor med energi och tankar nu, tänk på oss!!!!!

stor kram emelie

Kolla in vår Facebooksida »

lycka!

2010-10-26 - 15 Kommentarer

sms från emelie via syster elenore:

imorse vaknade jag med 10 barn i sängen! Eller snarare på golvet…; ) Knoddarna har växt massor är och är såå fina! Lilla Daddy bara pratar och pratar och nu mest engelska så roligt. När jag kom fram hade alla stora tjejer gömt sig…hittade dom under sängarna och sen skrattade vi typ en timme ha ha det krävs inte mycket för att det ska bli dans och skratt här. Ni ska se vad fint Jacques hade gjort! Byggt ett till litet hus för barnen att sova i…och målat och klätt om lite möbler. Resan gick ju bra, har inte fått väskorna ännu. Nu ska jag träffa den nya rektorn.

hörs sen/lycklig

Kolla in vår Facebooksida »

Nu åker jag snart snart….

2010-10-23 - 16 Kommentarer

Nu mina kära vänner är det bara ett knappt dygn tills jag lämnar och åker ner till alla fina barn (och värmen!). Många olika känslor i kroppen men mest bara längtar jag!

Intensiva månader här hemma….

Det har varit intensiva månader, både för mig här hemma och för Jaques i Ghana. Här hemma har syster Ulrika och jag (och ofta min världens bästa pappa!) träffat massor med duktiga, spännande och engagerade människor som på olika sätt vill vara med och stötta! Tror vi har haft över 30 möten och hållt över 15 föredrag. Alltifrån tillsammans med ICA_Stig på Origohuset i Billdal (här fick familjen hoppa in i mitt ställe!), Rotary Kronhuset och andra föreningar, bokmässan till på HotYoga Gbg (man gör yoga i 40 grader…i 90 minuter!! Jag trodde jag var van vid värme ha ha….men var sjukt jobbigt, och kul!).

En av höjdpunkterna var Lesley Cosmetics/Mary Kay mötet i Skandinavium, det kommer vara högt på min lista över mest nervösa tillfällen i livet länge länge….men var så häftigt! Och responsen jag fått både från Lesley Cosmetics och från alla härliga konsulenter efteråt har varit helt otrolig! Kan fortfarande inte fatta att dom såg mig, oss, barnen och vågade satsa. På vår idé om hur barnen på Great Andoh ska kunna växa upp och bli glada friska barn som kan förändra sin framtid!

Bild ….

Ner till Ghana har jag flera To DO listor (sitter i ryggmärgen från min far).
Men första veckan ska jag bara vara. Inte lyfta ett finger, utan bara lyfta barn ; )
Barnen har ringt de senaste veckorna och är lite småarga, tycker att jag har varit borta alltför länge. ’Madam, you say you come everyday but you are not here…not today when we wake up, not yesterday….’
Bild

Idén som skola och hemmet börjar ta form…
En annan superhäftig sak är att vi har fått en underbar arkitekt som åtagit sig att hjälpa oss!! Vi träffades i veckan och fick se vad han ritat….ååååå ni kan inte förstå, fick gåshud. Så länge som Jaqcues och jag pratat och drömt, kanske skulle vi kunna ett litet hus och en skola – som är vårt. Så mycket som familjen och vänner här hemma har funderat och tänkt och ritat och att sen sitta med en RIKTIG ritnig framför mig var helt magiskt.

Vi är också i kontakt med byggare som på olika vis kan vara med och stötta. Det som för bara ett halvår sen kändes som en onåbar dröm börjar kännas mer realistiskt helt plötsligt. Vi kommer kunna bygga världens mysigaste och finaste hem!!

Längtar till att sitta ner med barnen och prata framtid! Målet är att slutföra köpet av mark nu innan jul. Och att flytta in i vårt nya hem i november nästa år. Då går kontraktet ut där vi hyr idag (och håll tummarna för att J och jag kan fortsätta att hålla alla planer från ägarna om att vräka oss och börja bygga på tomten innan dess borta….)

Öppna resebyrå…?
Besökslistan för hösten blev snabbt full…och vi funderar på att starta en resebyrå ha ha. Ska bli jättekul att och framförallt hoppas jag givande för Great Andoh att få alla dessa besök.
Förutom att my partner in crime syster Ulrika kommer ner och ska hjälpa oss ännu en gång så kommer en härlig kvinna (A) som bla är bildlärare och en otroligt kreativ person – längtar efter att få se barnen sjunga, måla…hitta andra utrycksformer! A ska stanna några veckor. Sen kommer en ambitiös tjej som varit en klippa på hemmaplan Jenny – hon kommer också att gästblogga här – håll utkik! Och om bara två veckor kommer F och A ner som kommer bli ett fint stöd. Tillsammans med Ulrika i slutet av november kommer hennes kompis Stefan, han är ett riktigt seglarproffs men det tror jag inte vi får så mycket nytta av…utan snarare ett händiga händer och sen har han mycket erfarenhet från ledarskap, funderar på om vi skulle våga oss på lika klassiska svenska teambuildning övningar med lärarna kanske…vad tror ni?

Bara några dagar efter Ulrika och Stefan kommer så får vi besök utav ett annat par som tog en spontankontakt och är intresserade av att vara med och stötta bygget finansiellt….så spännande ska det bli! Och lite nervöst. Vad ska alla tycka och tänka? Det är ju väldigt enkelt allting….och även om ledarna och lärarna är fantastiska för oss så saknar ju många av dom utbildning och är liksom inte urtypen för vad vi tänker som ’lärare’. Samtidigt…det räcker med bara några minuter tillsammans med barnen så blir vem som helst alldeles lycklig och glad, dom är så härliga!

Sen vill jag bara berätta att jag fått en vän för livet i mr K. Han har ett hjärta av guld!! Och har varit ett ovärderligt stöd i allt och jobbar hårt för oss. K är från Ghana och det är så skönt att prata med ngn som kan hjälpa mig att förstå hur och varför människor är som dom är.

Som ni vet så är mitt fokus 100% barnen och Great Andoh när jag kommer ner så kommer inte kunna svara på mail så mycket – men kommer hålla er uppdaterade ändå via hemsidan/bloggen och via min familj! Jag älskar att få mail och blir så glad när ni kommenterar på hemsidan. Får massa energi av det!!

Ta hand om er och njut av hösten!
STOR KRAM EMELIE

Kolla in vår Facebooksida »