Inlägg från februari 2011

Gästblogg från Norge

2011-02-25 - 10 Kommentarer

”Lite gjør mye” er en mindre norsk forening som bedriver utviklingsprosjekter i Ghana basert på private midler. I forbindelse med oppfølging av våre løpende prosjekter i Ghana hadde vi i november 2010 den glede å besøke skolen Great Andoh, etablert og drevet av Emelie Kanter og hennes team.

Vi fikk en varm velkomst av Emelie, hennes medarbeidere og de mange glade barn som fylte opp skolens fasiliteter. Fra tidligere hadde vi en noe blandet erfaring med hjem/skoler for ”foreldreløse barn”. Vårt besøk på Great Andoh ble til sammenligning, en svært positiv erfaring.

For det første oppfattet vi Emelie som en utrolig energisk, varm og en målrettet person. Hennes omsorg for barna og hennes engasjement for skolen var tydelig og udiskutabel. Det var vanskelig og ikke å la seg imponere over en ung og talentfull kvinne som Emelie og hennes stab.

Vårt klare inntrykk fra besøket på Great Andoh var at ledelsen bedrev systematisk undervisning etter gode pedagogiske linjer og med engasjerte undervisere. Klasserommene var fylt med glade og disiplinerte barn.

Vi merket oss også at kapasiteten på bygninger og klasserom var ”optimalt” utnyttet, men tross brist på kapasitet, var det ryddig og rent på marken og fasilitetene. Våre observasjoner av det ”fysiske” ble en ytterligere bekreftelse av at Great Andoh drives på en seriøs måte og med en stor mengde energi.

Emelie var den første til å innrømme at bygninger, fasiliteter og markområdet ikke helt ville tilfredsstille fremtidens krav til en institusjon som Great Andoh. I tillegg var behovet langt større enn kapasiteter med hensyn til å ivareta vanskeligstilte barn.

Vi besluttet etter besøket å gi en viss økonomisk støtte til driften av Great Andoh. Videre vil vurdere å gi ytterligere støtte på det tidspunkt Emelie har kommet lenger med sine ambisjoner om å kjøpe ny mark og bygge et nytt Great Andoh. Våre observasjoner bekreftet at Great Andoh allerede er et ”levedyktig” prosjekt og med et utviklingspotensiale utover dagens nivå.

Axel R. Endresen

Ps här kommer min önskelista igen med saker jag vill ha med mig när jag åker ner i mars

 • Film: Den Kvinnliga dektitivbyrån på eng
 • Underkläder/trosor/kalsonger
 • Mobiltelefoner!
 • En hårddisk med massa hip hop r&b
 • Barnfilmer på eng
 • Dansfilmer/videos
 • Dansskola på film?
 • X -box spel
 • 80 st pennfodral med pennor linjal, suddgummi
 • 80 st flipflops  alla storlekar
 • Ryggsäckar

Stor kram

Maila mig om ni har några frågor! emeliekanter@gmail.com

Kolla in vår Facebooksida »

Man kan inte alltid vara där….

2011-02-17 - 6 Kommentarer

Idag ringde Jacques mig och var upprörd…..

Anku, Great Andohs riddare, hade fått sig en rejäl känga. Han hade gått för att hämta vatten och en tjej hade börjat reta honom. Kallat honom föräldrarlös, du är ingenting, ingen bryr som sig om du lever eller inte. Pratade om att hennes pappa jobbar utomlands så hon får nya fina kläder och kommer bli något i livet…

Killarna sprang och hämtade Jacques. J tog hand om situationen men när Anku lämnade så vände han sig om till tjejen och sa :

‘Du skulle varit med på julafton, då fick vi modekläder från sverige !!’ :) )’

Anku har ett riktigt bråkigt förflutet så han brottades såå med sig själv om han ska “trycka” till henne eller inte. För ett, två år sedan hade han garanterat slagit till, tyvärr.

Det gör ont i hjärtat när jag hörde det här. Hur mycket man än vill skydda “sina” barn så går det inte, men man förstår vikten av att lära barnen att slåss med kunskap :) )

Stor Kram

Ps här kommer en liten önskelista med saker jag vill ha med mig när jag åker ner i mars

 • Film: Den Kvinnliga dektitivbyrån på eng
 • Underkläder/trosor/kalsonger
 • Mobiltelefoner!
 • En hårddisk med massa hip hop r&b
 • Barnfilmer på eng
 • Dansfilmer/videos
 • Dansskola på film?
 • X -box spel
 • 80 st pennfodral med pennor linjal, suddgummi
 • 80 st flipflops  alla storlekar
 • Ryggsäckar

Stor kram

Maila mig om ni har några frågor! emeliekanter@gmail.com

Kolla in vår Facebooksida »

Helena Gästblogg

2011-02-11 - 9 Kommentarer

Gästblogg från Helena

Jag bor i Accra sedan förra sommaren och fick höra talas om Emelie och Great Andoh under hösten. Så i början av december var jag och en kompis på vårt första besök på skolan.

Vi möttes av Emelie och barnen, som hade förberett en mottagning med traditionell dans för storfrämmandet från staden! De stora killarna spelade trummor och andra instrument, de tonåriga tjejerna var traditonellt klädda och målade och dansade till musikens rytmer och de yngre barnen utgjorde publiken, tillsammans med oss. Vilken show! Vilka rytmer! Vilken glädje!Det varmedryckande att se och höra!

Jag var helt tagen av Emelie’s berättelse om hur hon som volontär i Ghana träffade den unge ghanesen, Jacques, som tog hand om en grupp övergivna och föräldrarlösa barn. De hade varken mat, kläder eller tak över huvudet, än mindre tillgång till sjukvård eller skolgång. Att Emelie engagerade sig så totalt kan inte höra till vanligheterna för en ung svensk tjej! Hon ville verkligen göra något åt den här situationen. Så beundransvärt!!! Nu, två år senare, har hon lyckats vända en hopplös situation för dessa gatubarn i Ghana. Idag är ”hennes barn” friska, de har rent vatten och går i skolan!

Det bor ungefär 70 föräldrarlösa barn (mellan 2-17 år)på Great Andoh och man har 10 vuxna som arbetar som lärare, rektor, hushållerskor, fritidsledare och ”extraföräldrar”. Alla vuxna har mer än en roll och flera av dem bor på barnhemmet eftersom barnen är där dygnet runt och behöver omvårdnad och passning.

Man har också ett slags faddersystem, så att de äldre barnen har ansvar för de yngre barnen (ungefär som syskon!) Det syntes så tydligt att det fanns en ömsesidig respekt mellan de små och stora barnen, liksom mellan barnen och de vuxna! Det är nog faktiskt inte bara respekt förresten – det är KÄRLEK!

Skolan hyr f.n. en tomt med ett enkelt hus på, som kompletterats, genom egenhändigt bygge, med några mindre byggnader som innehåller klassrum och rektorns kontor. Alla sover i våningssängar,två eller tre barn i varje säng – både för att det är ont om plats men också för att det känns tryggt och skönt att ha närheten till varandra!

Barnen får tre mål mat om dagen, tvättar sig morgon och kväll,borstar tänderna, får rent dricksvatten, har kläder och skoluniformer, går i skolan 5 dagar i veckan och leker o sportar på eftermiddagarna/kvällarna.

Till skillnad från bortskämda, västerländska ungar ÄLSKAR barnen att gå i skolan. De är ständigt nyfikna på att lära sig nya saker, och om de själva fick välja skulle de vilja ha skola sju dagar i veckan!!!

De är flitiga och ambitiösa och flera av dem har höga målsättningar! Lille Isaak, 8 år, svarade stolt,och utan tvekan, på frågan om vad han vill bli när han bli vuxen: ”I want to be a lawyer!”

Den dammiga planen framför skolan används på eftermiddagarna till olika sporter. Favoriterna är fotboll och pingis, men man spelar också vollyboll och fick i höstas innebandyklubbor och bollar av en nedresande svensk besökare! Det gillade de skarpt! På eftermiddagen då vi var och hälsade på spelade de äldre grabbarna från Great Andoh fotbollsmatch mot en grannskola. De övriga barnen var med som publik och hejarklack och vi var förstås också medbjudna. Fotbollsplanen var en ojämn sandplätt med några oregelbundna torra grästuvor här och där, men det verkade inte vara något hinder för en tuff och hård match!

Mitt under matchen kom en bykvinna promenerande tvärs över planen, framför målet, med ett stort lass balanserande på huvudet! TIA – This Is Africa! Det gick inte att ta miste på engagemanget hos spelarna och den ohämmade glädjen hos barnen som utgjorde publiken

! De sjöng! De klappade! De hejade och de hurrade! Dessutom vann Great Andoh School trots att de andra grabbarna såg större ut, så det fanns ingen gräns för hur glada alla barnen var när de dansade hela vägen hem!

En härlig detalj med arbetet Emelie och de andra gör på skolan är att de jobbar med att också överföra livsvärderingar som vi svenskar står för. Tex är all form av fysiska bestraffningar eller aga otillåtna på Great Andoh. Det är annars vanligt både i hemmen och skolorna här i Ghana! Emelie berättade att det för en tid sedan hade kommit ett par uppretade mödrar från byn som var arga för att man inte ”straffade” barnen med slag. Enligt dem måste man slå barnen för att uppfostra dem!

Emelie hävdade sin ståndpunkt om nolltolerans mot aga och när mammorna gått sin väg gjorde ledarna på Great Andoh ”high five” till varandra – det var en seger att begreppet och budskapet om att inte slå barn hade nått ut i närsamhället!!! De flesta av lärarna på skolan är unga personer som nyligen själva gått ut gymnasiet, och en fördel med det är också att de är ”formbara”. De tar intryck av Emelies ledarskap och kan förhoppningsvis föra med sig sina nyvunna kunskaper ut i samhället när de så småningom söker andra jobb.

I förra veckan var jag återigen på en heldags besök på Great Andoh. Jag hade med mig min barndomsvän Charlotta , som var här på semester och som dessutom är tandläkare! Hon hade erbjudit sig att göra oral tandundersökning av samtliga barnen på skolan. Det blev det plus en del av de vuxna också! Jag var hennes ”sköterska/assistent” och förde journal över barnens tandstatus. Vi hade planerat det hela i förväg så Charlotta hade med sig speglar och andra instrument, desinfektion till dem, handsprit osv. Skolan hade tagit fram klasslistor som vi använde som underlag för noteringar.

Vi upprättade en provisorisk ”mottagning” i ett av skolans klassrum och sedan kom de klassvis och stod i förundran och väntade på att undersökas en och en. Inte ett enda av de ca 70 barnen var rädda, protesterade eller vägrade öppna munnen. Ett fåtal var något reserverade men de flesta var öppet nyfikna och tyckte det var spännande! Om någon inte stod med på listan påpekade de det snabbt och jag tror de gillade uppmärksamheten att få sitta en och en i bänken som var ”tandläkarstol” och bli ompysslad av två personer!

Vi möttes av så många breda, vita, vackra ghanesiska smiles att man blev alldeles varm i hjärtat! De äldre tjejerna, som bl.a. sagt att de ville bli sjuksköterskor när de blev stora, ville veta mer om hygien och tandvård, så Charlotta gav dem lite tips.

Ingen av barnen (eller de vuxna) hade någonsin varit hos en tandläkare tidigare!!! Vi var positivt överraskade att det trots detta bara var sex barn som var i snart behov av att åtgärda tandproblem,typ karies i permanenta tänder eller snedväxta/felväxta tänder. Flera av småbarnen hade hål i mjölktänder, men det är inget som behöver åtgärdas när det saknas ekonomiska medel, och många av barnen hade tandsten, vilket kan leda till problem senare, men inte är akut just nu i alla fall.

Charlotta hade också med sig över 400 tandborstar som hon tiggt ihop/fått donerade ifrån Sverige. Så nu har de ett lager som räcker ett tag! Dagen var ju en sorts ”arbetsdag” men dessutom en härlig och helt fantastisk upplevelse! Att bli så varmt mottagen känns som den bästa belöningen man kan få!

Sammanfattningsvis måste jag säga att jag är djupt imponerade över det fantastiska jobbet Emelie,Jacques, lärarna och alla andra i teamet gör! Utan tvekan lägger var och en av dem ner hela sitt hjärta och sin själ i att skapa ett tryggt liv för barnen – och det känns så fort man kommer till skolan. Glädjeskuttande, leende, dansande barn som älskar sin skola och sitt hem! Fantastiskt!

Kolla in vår Facebooksida »