Inlägg från augusti 2011

Vilken kväll – TACK!!

2011-08-31 - 1 Kommentar

Hej  Allihopa

I fredagskväll fick jag åter äran att gästspela på Lesley Cosmetics/Mary Kays årliga awardsnight – över 2500 drivna coola entreprenörer i ett rosa skandinavium…och så lilla jag på scen ; ) Som vanligt så var jag sååå nervös, nerverna var på utsidan och man ville inte bråka mig då kan jag säga :)

Det var en härlig kväll med mycket energi och värme. Det är fint på något vis, att få vara med i den gemenskapen.

Extra kul är det att två kvinnor ska komma ned till oss och barnen! Elisabeth och Pernilla, dom har ‘vunnit’ en intern tävling…och priset: massor av bus och kärlek och kanske ett värmeslag eller två ; ) Pernilla och Elisabeth ska komma ner till ‘första spadtaget’, så nu håller vi tummarna för att arbetet med byggbolagen ska gå framåt…och att det ska finnas många som vill vara med och stötta ekonomiskt.

Jag vill bara säga stoooort tack till fina familjen Wallblom och alla Mary Kay konsulenter som tar sig tid och ger otroligt mycket uppmuntran och stöd. Det betyder allt för mig.

När jag trodde att allt var över då kommer artisterna som uppträdde ut med t-shirts där de står MARY KAY FOR GHANA

Vilken överraskning! Alla coola härliga konsulenterna stod upp och jag fick gåshud!

Tack igen

Stor Kram Emelie

Kolla in vår Facebooksida »

Ett brev från mig till er :)

2011-08-19 - Lämna en kommentar

Göteborg augusti 2011

Till alla som på olika vis är med och stöttar mig med arbetet på Great Andoh

 

Ett beslut för livet!

Nu har vi äntligen, efter två års letande och förhandling!, köpt mark för att bygga vårt eget hem och skola för världens finaste barn! När vi köpte så tog jag ett beslut för livet. Att kämpa för mina finaste barnkompisar så att dom ska kunna få förverkliga alla drömmar och möjligheter dom bär inom sig!

Egentligen tog jag nog beslutet redan första gången jag träffade Jacques och barnen under hösten 2008. Efter att har sett den förfärliga förfärliga situationen på de offentliga barnhem som jag var volontär på, och sen jämfört med den otroligt starka gemenskap, kärlek och lust att jobba med barnen på barnens vis som fanns på Great Andoh fanns det inget alternativ.

Det var fattigt, och usch fy tusan när jag tänker på det, hur sjuka barnen var och oron för att inte ha mat till nästa dag…men känslan var där.  Inom mig visste jag nog redan då…det här engagemanget, barnen, det gör mig så glad! Och känns så viktigt! Det är för livet.

Nu har vi kommit långt långt. Ni som följer mig vet ju. Cementgolv, sjukförsäkringar, rent vatten=friskare barn, fotbollskläder, SKOLAN!, sängar (fast barnen ville ju ändå sova helst tre fyra stycken tillsammans…!) hot om vräkning, nya lärare…

 

Och alla ni som stöttat med kunskap, kontakter och erfarenheter. Och ni som sponsrat, varje månad…eller då och då. Stort, smått. Allt har gjort skillnad. Varje sponsor = mindre oro i magen = mer fokus på barnen och verksamheten. Med stödet från Lesley Cosmetics/Mary Kay, B.R.A  BYGG, Lennart Duell, Kojo, Cassels, Maja/Livsanda, Hugo Berntsson, Fam. J, Fam. F, Fam. E. Kungsbacka Soroptimistklubb och Rotary Göteborg- Kronhuset och några andra regelbundna sponsorer i ryggen så vågade vi köpa mark. ÄNTLIGEN. Och drömmen om ett eget hem är nu så nära nära…

Så nu har jag ’bara’ ett mål – att finansiera hela drömmen, hemmet och skolan. Slippa den ständiga oron över att bli vräkta. Att bygga för framtiden, så att vi kan leva upp till myndigheternas krav och inte behöva känna oro för att de ska stänga ner. Så därför är planen att vara hemma i Göteborg största delen av hösten (tills längtan efter skratten blir för stor…då får jag byta verklighet ett litet tag).

Det ska bli skönt att vara hemma lite längre också, att bo in sig i min lägenhet (som jag mest haft uthyrd) och viktigast av allt kanske är att komma nära mina kompisar igen. I sommar har jag haft lite ledigt på första gången på länge, har varit sååå underbart att få bara vara ‘Emelie’ lite, att få träffa mina kompisar, ha kul. Så fin sommar det har varit!

 

 

 

 

Vad händer till hösten?

Ja, nu kommer en viktig tid. Vad som känns sååå skönt är att B.R.A bygg (och Next Step Group, Jacob!) är med oss i allt det praktiska. Deras kunskap är ovärderlig. Johan som är projektledare, hans pappa har arbetat i olika delar av Afrika, kommer att bidra med massor av erfarenhet. Johan har förhandlat olika offerter från ghanesiska byggbolag för fullt hela våren…och vi har en vinnare  Det är ett bra byggföretag och deras engagemang verkar vara genuint.

Stort ansvar

Känner mig nervös. Det är ett stort ansvar vi (jag och mina familj) har tagit på oss. Ibland tänker jag att jag begär för mycket utav dom. Det här var mitt beslut. Men det blev deras verklighet också. Och jag vet att jag aldrig aldrig hade klarat det, inte på det här viset iallafall, inte själv, utan dom.

Vi har ett två-års mål. Om två år så ska hemmet och skolan vara byggt. Vi ska ha en professionell, men fortfarande liten med det personliga engagemanget och ansvaret, organisation på plats både i Sverige och i Ghana. Vi ska ha säkrat samarbetspartners som är med och finansierar och som vill investerar i mina allra finaste barnkompisar. Och som gör det långsiktigt. Det låter väl som en bra plan…?!

Det hade varit en otrolig trygghet. Som det är nu så är det överlevnad varje månad. Det funkar men är lite skakigt och bygger på några få som stöttar med lite större belopp varje månad. Vi måste bredda säkerheten, få igång fler månadsgivare som vill vara med och stötta…Har du tips eller idéer på hur vi kan nå fler som vill vara med och delta – hör av dig!! (nu har vi autogiro, bara att söka på Great Andoh)

Coolaste i Kasoa! I fina nya kläder från Rebel Kids

Besök från Ghana till Sverige

Nu håller vi tummarna att några av lärarna och ledarna, Jacques, Frank, Isaak, och Freddo får visum så dom får komma och hälsa på oss i september/oktober. Det är Backegårdsskolan som samlat in pengar och möjliggör detta. Fantastiskt. Det kommer blir en helt galen resa på alla sätt. Tänk bara känsla av att flyga. En tuff resa men livet är tufft och ser ut på olika sätt. Tror att det kommer öka förståelsen för oss alla.

Vi har lite olika referensramar,  minst sagt… Ett löjligt exempel men som visar lite är att när jag var nere sist och vi skulle leta efter bil så blev det lite tjafs…de tittade på riktiga rishögar, och jag sa nej vi kan inget om bilar vi måste hitta en som är nästan ny. Jacques och alla sa: men den är ju helt ny! När jag tänker  ny bil så tänker jag slirrans från  fabrik, nu fattade jag att ny bil i Ghana betyder bil som är NY i Ghana men kan vara använd i Tyskland i 30 år …ha ha ; ) Ni förstår, samma ord men så olika innebörd. och det rör allt – därför blir det en del missförstånd…men också mycket skratt!

Marken – drömmen om ett riktigt hem, vill bygga för framtiden!

Drömmen vi har (och som vår grymme arkitekt Björn Sahlqvist hjälpt oss att sätta på papper) är inte ‘bara’ ett hem och en skola. Det är mer utav ett litet område. Boendeområde med mindre hus för barnen (då bor dom kanske 25 st i varje hus med en ledare, tänker stärker samhörigheten och tryggheten), en stor skola, ett område för lek och bus, kanske ett område där vi kan odla lite själva…

Skolan är tänkt från dagis till klass nio. Drömmen är att ha möjlighet till datasal, kultur/målar/danas rum/hantverk, biblotek, en liten sjukstuga. Vi ska bygga smart och energisnålt. Målet är också att ha egen brunn. Några tips??

Skolan kommer kunna ha kapacitet för fler barn än dom som bor på Great Andoh. Utbildning är så viktigt – det är möjligheten för utsatta barn att förändra sin livssituation! Det är också en stolthet (minns ni barnens dröm om en skolbuss?). Vi vill kunna ge möjlighet till fler barn som inte har råd med skola men som bor hemma. I framtiden skulle vi också kunna ha betalande barn som har det bra ekonomiskt och därigenom få in lite inkomster.

Sen har vi avsatt en del av marken till fri lek, grönområde, fotboll och dans! Tänk om vi kunde få hit killarna och spela i Gothia Cup, vilket utbyte och livsresa, Det måste vara den häftigaste eventet som vi har i Sverige. Såå mycket ungdomar som samlar och spelar fotboll från hela världen..

Vill dela mitt engagemang med många! Behöver stöd!

Å vad jag önskar och hoppas och vill att det är många som vill vara med och stötta på olika vis! Tänker att det är ett projekt som alla som vill kan delta i, på olika vis. Vet att det är ett arbetsintensivt sätt att arbeta på, med många som är med och stöttar på olika vis istället för bara några få. Det ställer stora krav på mig och dom runt omkring mig att kunna ta om hand tankar och tips – men jag vill att vi ska rigga oss för det. Det är så jag vill jobba. Hög och lågt, från fina hårspännen till fotbollsplanen. Stötta med kunskap, kontakter, pengar, komma ner och arbeta, dela med sig av erfarenheter…Vet från alla mina möten med människor, med barn på skolor här hemma i Sverige att engagemanget ger så många ringar på vattnet…den lilla tjejen från förskolan i Veddinge som frågade om det var långt från Ghana till Astrid Lindgrens värld…dessa små frågor och funderingar…dom gör skillnad!

Det är nog första gången jag säger det så här tydligt. Men nu säger jag det: Jag behöver hjälp!

Vi har så grymma förutsättningar nu, att göra något riktigt riktigt fint – att förändra, på riktigt förändra möjligheten för världens finaste, coolaste barn att förbättra sin framtid!

För det behöver jag kunskap och pengar. Så är det. så

du känner är intresserad så kommer jag gärna och berättar, håller som föredrag.

Jag hoppas att vi hörs!


Stoor kram, tack för att du orkade läsa hela mailet….; )

Emelie (emeliekanter@gmail.com)

ps skickar detta mail till alla som jag någonsin varit i kontakt med, ber om ursäkt om det når dig som inte är intresserad, hör av dig i så fall!Kolla in vår Facebooksida »