Inlägg från november 2011

Vill du sprida lite julskratt i Ghana?

2011-11-24 - 3 Kommentarer

Har redan ätit flera lussekatter…och det är väl ok…för NU NÄRMAR SIG JULEN! Första advent till helgen. Och jag hoppas hoppas att jag kommer kunna åka ner och fira den med alla mina goingar. Jag ska åka ner, hoppas bara att det går att lösa så att det blir innan julafton. Det är ju lite konstigt med julen, dubbelt på något vis, härligt men också laddad för dom som känner sig ensamma…det gäller både här och där – ibland är vi alla lika, eller hur?  Och visst är det så, många av barnen känner av lite extra att dom inte har en ’egen’ familj när julen närmar sig. Därför vill jag vara där.

Jag har inte varit med någon jul ännu men Jacques och lärarna jobbar alltid extra för att göra det speciellt, vi vill fira och skapa traditioner för barnen. Det är viktigt för gemenskapen också. Vårt mål är ju att även om barnen är föräldralösa så ska dom aldrig känna sig familjelösa!

Förra julen så fokuserade vi mycket på maten (ja, pappa leons jular har satt sina spår i mina jultraditioner…) . Det var alla favoriträtter på samma gång! Friterad kyckling, ris och färsk frukt. Full fest! Även i år står måltiden i fokus för barnen. Dom tycker det är sååå mysigt när vi alla sitter ner och äter en fin middag tillsamman. Överhuvudtaget så försöker vi så att maten ska bli något att verkligen samlas runt och inte bara något nödvändigt som dom skall ha i sig för att må bra… Sen måste erkännas att det är något kaosartat att ha en fin middag med 72 barn… ; )

I år tänkte jag också gå all in på julpyntet! Förra året hade jag med en  adventsljusstake och alla tyckte det var såååå mysigt när den lös på kvällen att dom inte ville somna… Så i morgon skall jag åka ut till Ikea och inhandla lite julpynt och ljusslingor. Ni kan ju förstå att det är spännande i tullen varje gång jag kommer in i landet…. Tänkte också ta med lite skivor med julmusik ned – några tips?? Gärna något som är juligt OCH går att dansa till ; )

Ingen riktig jul utan tomte – och säcken ska vara full! Vill ni vara med och stötta med julklappar?  Det hade betytt massor! Många har frågat vad barnen önskar sig – mitt svar är, tänk på barn i er egen omgivning – i leken är barnen väldigt lika! Pruttkuddarna gjorde som sagt STOR succé sist! Har också lite andra tips här.

För att göra det lite enklare så önskar vi leksaker till barnen.

Antingen till en;                       Kille 2-7 år     eller     8-14 år

Tjej  2-7 år     eller      8-14 år

Nu vet jag att syrster E (och kanske ngn annan också…) undrar om vi  verkligen är så traditionella att vi tänker ’tjej’ och ’kill’ leksaker…svaret är nja, kanske inte….men lite skillnad är det ändå och tillsist brukar leksakerna ändå byta ägare ; )

OM du vill ge en present. Lägg leksaken i en liten genomskinlig (för tullens skull), plastpåse med ett band runt. Skriv på t ex en julklappsetikett:  Kille 2-7 år eller vad ni nu valt att ge. Och gärna ett litet meddelande!!! Så lägger vi ner allt i vår Tomtesäck och delar ut till barnen på Julafton!

Adress : Kungsladugårdsgatan 15 41469 Göteborg

Det behöver inte vara några stora saker. Här kommer några förslag; pruttkudde, pärlor och pärlplatta, lego, bilar, hårband och hårspännen, små figurer/gubbar, ’gör ditt eget’ armband, tvål, ramar, pyssel, pussel, böcker med bilder på tex djur

Förra året fick barnen visa sin legitimation för att få sin julklapp. Svårt att veta vad som var störst för dom, att få visa leg eller att få en julklapp?

Förslag på annat vi behöver och tacksamt tar emot; Filmer, engelska böcker, Nintendospel, innebandyklubbor, vollybollnät + boll, pingisnät, badringar eller puffar till dom mindre barnen, strandleksaker….


Jag hoppas också kunna köpa en del julklappar på plats. På önskelistan står lakan till varje barn, skolväskor, myggnät och madrasser. Det är otroligt viktigt att stötta det lokala. Min princip är egentligen att köpa så mycket som möjligt på plats – för att bidra till det lokala samhället. Samtidigt, i praktiken, så finns inte riktigt allt, vissa saker är dyrare där än här – och jag tycker om känslan av att någon, du, har valt någonting att ge bort – det blir ett extra värde med presenten.

Ja nu är det en spännande tid för oss på Great Andoh. Vi har vår mark och byggplanerna är i full gång. Johan på B R A Bygg  planerar för fullt och jag har en lista på saker jag skall kolla upp för honom nästa gång jag är på plats (hoppas snart få bekärftat att det blir innan jul). Behöver ha många möten med advokaten, Lantmäteriet och andra myndigheter som berörs av att vi vill bygga i deras land.

På min önskelista till tomten står ökad trygghet och kraft att kämpa vidare för att finansiera vår dröm om ett eget hem för barnen och en skola. Vill ni julkappsstötta till bygget så skulle det vara väldigt fin present. Ett företag där en vän till mig arbetar - WPD (dom håller på med vindkraft, heja heja!) -stöttar oss som en present till alla anställda – så fint!

Vi hörs snart igen, stor kram

Den här bilden är så rolig – kunde inte sluta skratta när hittade den! Den är från när vi höll på att bygga första skolan (därför cementsäckarna). man ser inte det på bilden, men det är kväll och kolsvart ute. Plötsligt upptäckte jag att lilla B hade somnat…på cementsäckarna! Vi hade nog kört lite hårt med dom…dom tyckte ju det var så roligt att vara med och röja och hjälpa till…

Kolla in vår Facebooksida »

…hur kan man stötta?

2011-11-06 - 2 Kommentarer


Såå glad för allt engagemang, tankar och hälsningar på mail, telefon, facebook efter artikeln i Aftonbladet och utnämningen till ‘Svensk hjälte’. Blir helt varm!

Många frågar hur man kan vara med och stötta? Har kanske inte varit så bra på det, på att vara tydlig med hur man kan hjälpa, även om vi är helt beroende av alla er som är med och stöttar ekonomiskt så känns det alltid lite konstigt ändå att skriva det…Men nu finns det en flik här på hemsidan som visar hur man kan stötta.

Stötta kan man göra på två sätt:

1. Till den dagliga driften.

Mat, vatten, hälsovård, löner, böcker mm. Det gör du bäst genom att bli månadsgivare. Månadsgivare = förutsägbarhet=trygghet. Vi kan koncentrera oss ännu mer på barnen och mindre på att oroa oss för att få allt att gå ihop…Sök på Great Andoh på din bank, eller klicka här

Vågar jag sätta som mål att få 500 som stöttar varje månad…? Vill du vara med och hjälpa till…?

2. Till bygget av ett nytt hem för barnen och en skola.

Vi håller på och förverkligar vår dröm om ett eget hem och en skola. Ingen mer oro över att bli vräkta eller bortkörda mitt i natten. Marken är köpt. Nu ska vi finansiera bygget. Vill du vara med och finansiera så hör av dig direkt till mig: emeliekanter@gmail.com eller sätt in valfri summa på bankgiro 396-0929. Alla bidrag, stora som små, är mycket välkomna!

tack!!

Vet ni, när jag åkte ner sist så hade jag som vanligt fått massor av kläder från Rebel. Flera vinterjackor som jag egentligen undrade om skulle använda. Men tänkte – alltid kommer de till nytta på något vis (som huvudkudde..?). Men så fel jag hade, vinterjackorna blev hårdvaluta…! Det är kallperiod i Ghana nu (dvs ‘bara’ 25 grader varmt….). Flera dagar var det oväder. Jag bara älskar det! Men barnen vill bara vara inne hela tiden. Och gjorde scheman för vem som skulle få ha jackorna på sig…; ) Barnen brukar ju alltid säga att de vill åka till Sverige men nu sa de ‘madam Emelie, if this is Sweden, NOOO! we dont want to go there…!!!

massa kramar till er!


Kolla in vår Facebooksida »

Lite uppdatering efter min resa :)

2011-11-03 - 5 Kommentarer


Sitter nu på Kotoka Airport i Ghana och funderar lite.
Det är helt galet för mig att jag fungerar i två så helt skilda verkligheter. Och att det bara är 6 timmar emellan dom. Som att åka bil från Göteborg till Stockholm…
Jag är väldigt glad att jag får uppleva båda, jag skulle aldrig vilja vara utan mitt härligt intressanta varma Ghana. Men också skönt att ha Sverige där jag kan få perspektiv, hämta energi och skapa möjligheter för min stora familj i Ghana.

Jag har varit här i 2 veckor och tiden har gått så fort. Vi har hängt, spelat spel, lekt, spelat mycket pingis och basket och haft kul.
Det börjar bli svårare med våra lite äldre barn. Dom är stora nu, och dom behöver stimuleras och aktiveras på andra sätt vilket är svårt för oss när det är så litet där vi bor. Vi måste ha stenkoll nu så att vi inte tappar dom, och dom gör något rebelliskt som dom senare ångrar. Dom behöver mycket bekräftelse och vi känner att deras behov av oss vuxna förändras. Vi pratar och funderar mycket på hur vi skall kunna ge dom deras utrymme och behov av egentid i våra trånga lokaler. Dom måste få känna att dom börjar bli stora med allt vad det innebär.


Det är alltid lika härligt att vara med de yngsta för man kan se från dag till dag hur de växer och fyller på med kunskap. Det är så enkelt på något vis och dom växer med den bekräftelse och kärlek dom får. Daddy & Nanna Boache har blivit heeelt grymma på engelska nu och slänger sig med coola uttryck som dom snappar upp från musiken och filmerna vi tittar på.

Men allt är inte enkelt. Vår kokerskas lilla tjej börjar stooorgråta varje gång hon ser mig, hon är livrädd för det stora vita monstret :=) Så där får jag jobba febrilt för att få hennes förtroende.

Vi har också haft väldigt stooora problem med vår hyresvärd som (igen!)ville slänga ut oss med två dagars framförhållning. Hans bror skulle komma hem och det passade tydligen honom att bo i huset…
Utmaningarna är många och även den här gången löste det sig, i alla fall i dagsläget.

Vi har också varit på stranden, haft seriösa snack med barnen om livet, dansat, svettats, haft översvämningar, kaddett och dansuppvisningar.
Vi har en kille som kommer och lär barnen kaddetträning. (Typ mini lumpen.) Barnen tränar lite, lär sig marschera, spela trumpet och lite diciplin. Dom ääälskar det och vill gärna att man ska kolla hela tiden när det går på olika sätt :) ) Jätte kul!

Det senaste dagarna har det regnat, blåst och blixtrat som aldrig förr. Jag älskar det men barnen fryser som bara den, ingen el och stora översvämingar är ett faktum. Vi hoppas kunna köpa lakan som dom kan lägga över sig på natten. Jaqcues höll på som bäst med att kolla priser när jag åkte till flygplatsen.

Hade som vanligt med mig kläder och lite annat, men vinnaren den här gången blev “pruttkudden” . OJOJOJ. Helt galet vad mycket skratt den lilla kudden har gett oss. Det behövs inte mycket för att barnen skall skratta och det finns inget stopp på hur många gånger något kan vara roligt…

Nu funderbar jag på hur vi kan göra julen mysig och härlig för barnen. Några tips ?

Längtan efter vår dröm blir bara starkare och starkare. Vi vill känna att vi kan stå på vår mark, bo i vårt hus, gå till vår skola och känna att NU är barnen trygga. Ingen kan komma och ta det ifrån barnen, ingen kan skrämma dom med att dom skall bli hemlösa igen.
Vi drömmer och jobbar vidare för att nå detta mål för barnen; dom skall ha en trygg tillvaro där dom kan växa upp och bli egna starka individer som bestämmer över sin egen framtid.
Vill ni hjälpa oss att nå dit lite snabbare så klicka på länken ‘hur kan jag hjälpa till’.
Vi uppskattar verkligen era bidrag. Allra helst som månadsgivare så att vi kan säkra framtiden och bygga trygghet i längden. Men också era peppande kommentarer, härliga inlägg och meddelanden, donationer i form av kläder och pruttkuddar :) ) är uppskattat av barnen, lärarna och oss.

Kolla in vår Facebooksida »