Inlägg från januari 2013

Storasyster Therese

2013-01-29 - 6 Kommentarer

Ghana och Great Andoh

Precis hemkommen från detta härliga ställe. Under snart tre års tid har jag genom andra, och framför allt genom Emelie, följt Great Andoh. Men aldrig haft möjligheten att på plats få uppleva det som berättas för mig och er. Jag tänker här dela med mig lite grann av min upplevelse.

Jag börjar med sammanfattningen faktiskt; SKRATT & GLÄDJE!  Jag vet egentligen inte vad jag hade förväntat mig men jag kännde mig allt lite nervös när vi åkte. Så här skrev jag i min dagbok på planet ner; ’två timmar kvar och tankarna är många. Min bästa vän Cilla sover och jag försöker men hjärnan vill inte. Längtar efter min härliga lillasyster Emelie men känner mig lite osäker på hur jag skall ragera på allt. Det är hennes värld som hon lever i och accepterar och så kommer jag ner med mina ögon och kanske inte alls förstår…Rädd att jag inte skall kunna se förbi fattigdomen och enkelheten, enligt mina mått mätt, och att det skall skugga allt annat fint och mänskligt som finns just där. Och på så sätt inte kunna visa Emelie och alla andra på Great Andou den respekt dom förtjänar’.

Barnen och lärarna stod uppställda för assembly när vi kom till skolan. Jaques presenterade oss och hälsade oss välkomna till Great Andou International Scool. Vi togs i mot med öppna armar och det var svårt att inte bli överväldigad.

Att äntligen på stå på marken framför barnen känndes väldigt stort.

 

 

Morgonuppställning

Emelie visade oss runt i skolan och boendehuset. Fantastiskt fint och ambitionen och visionen att skapa ett riktigt hem för barnen är på mycket god väg. Några av de mindre barnen följde med och det tog inte lång tid innan man höll ett barn i varje finger. ’Madame, me too’ är härliga ord jag måste hört minst 10 000 gånger den här veckan.

Sedan var det dags att sätt igång och arbeta och försöka beta av vår lista på sådant som Emelie och Jacque ville få hjälp med. Vi satte upp tyger på väggarna och gjorde lite andra småfix i boendehuset för att höja mysfaktorn och mjuka upp miljön lite. Barnen sover sex stycken i varje rum. Alla har sin egen säng men dom allra minsta kryper gärna upp hos dom lite äldre när lampan är släkt.  Att sova ensam i egen säng är inte lyx för alla…

Det känns verkligen fint i huset och både tjejerna som bor på övervåningen, och killarna som bor på nedervåningen, har ett litet uppehållsrum som dom kan hänga och göra läxor i. Det finns också duschar och toaletter på varje plan. Dom har en egen plats dom kan förvara sina saker på vilket dom gärna ville visa.

 

 Det är svårt att så här i efterhand beskriva vad jag upplevt och gjort. Att vi har borrat, skruvat, sorterat och fixat har ni som följt Emelie förstått. Trodde aldrig jag skulle önska och längta efter en skruvdragare som jag gjorde i Ghana. Vi har städat och plockat och planerat. Vi har ställt i ordning i  klassrummen och satt upp whitboard tavlor. Vi har handlat och sett oss omkring i området kring skolan. Och vi har skruvat och sorterat lite till…..

Men vi har också fått hänga med alla deras härliga barnkompisar. Att bara sitta ner på marken och ha ett gäng på och omkring sig som vill berätta och fråga är riktigt underbart. Dom är oerhört nyfikan och vill veta allt om Sverige. ’Me like Sweden’, ’Can I come with you to Sweden?’ ‘Tell me about your children’. Vi har tittat på kort från Sverige i telefonen. Dom gillar att se snöbilder och bilder på mina två killar. En rolig sak som vi upptäckte var att dom yngre älskar att bli filmade och sedan titta på sig själv efteråt. Så jag har filmat när dom sjunger, dansar, leker eller gör grimaser. Jag har fått offra en hel del kort för att göra plats för deras filmer då lagringsutrymmet inte räckte till.

Vi lärde dom Imse, Vimse, Spindel, med alla rörelser till, och massa andra barnsånger.

Kom på mig själv med att gå och nynna på en av de sånger dom lärde mig; ’I see a bear, sitting in a tree…’  Ja, vi har verkligen haft det härligt och fått så många fina kompisar under den här veckan.

Dom lite äldre barnen är lika nyfikna. Men från dom är det mer frågor om skolan och hur jag arbetar. Dom ville gärna att jag skulle berätta om hur min vardag ser ut hemma och framför allt vad mina killar, John & Jakob, gör.

Jag tycker själv att det var en riktigt cool upplevelse att sitta och prata framtid med de äldre barnen. Dom berättade ofta vad som vill göra när dom blir vuxna och vad dom drömmer om att göra med sina liv. Jag vet att när Emelie träffade alla hennes barn så fanns det ingen tro på framtiden eller drömmar om vad den skulle innehålla. Att stärka sin egen självkänsla och att ge varje barn en tro på sin egen framtid jobbar men mycket med. Great Andoh vill ge alla en möjlighet att påverka sin egen framtid genom massa trygghet, kärlek och en riktigt bra utbildning. Och nu är framtidstron stark i varje tjej och kille vi träffat den här veckan!

 En dag åkte vi till marknaden med Emelie och Jaques. WOW, vilken upplevelse och så galet annorlunda mot något jag upplevt tidigare. Något annorlunda från våra sterila och bakteriefria butiker….

Vi ville att dom skulle handla grönsker mm som inte är så vanligt för skolan men som dom ändå vet att barnen gillar. Dom har två matförråd på skolan som vi satt upp hyllor i. Och nu ville vi hjälpa till att fylla dom med lite goda saker.

Sååå mycket fina grönsaker som fanns att köpa. Det blev både morötter, squash, kale och lök. Dom köpte också kryddor som inte använts alls tidigare. Tanken var att kunna variera smaken på den annars ganska enformiga maten.  Och så fanns det massor på marknaden som vi tyckte var mindre lockande, fisk i olika former, kyckling, röror och ägg i denna värmen.  Jaques köpte ett ägg till alla barnen som dom skulle få till frukost en special dag. Vi var också på jakt efter vetemjöl så vi kunnde lära kokerskorna att baka pinnbröd.

Jag vill gärna att vi skulle köpa bönor då barnen ofta saknar protein i sin kost. Dom köper en stor säck varje månad men den räcker inte så långt som dom vill. Men oj vad dyrt det var, jag förstår att dom prioriterar annat när man skall få sin matbudget att räcka till ca 80 personer 3 ggr om dagen.

Det är alltid en fråga om pengar och att få dom att räcka.

Emelie och Jaques pratade mycket om att dom vill att 2013 skall ett av fokusområderan bli mat. Dom drömmer om att hitta en odlare som dom kan köpa frukt av så barnen kan få det en gång i veckan. Dom letar också odlare så man kan köpa en variation av grönsaker oftare, en fiskare att köpa färsk fisk av osv. Dom vill kunna ge barnen en mer näringsrik och varierande kost.

Dom planerar att göra en kryddträdgård utanför köket för att kunna variera smaken på maten. Men som Emelie förklarade för oss så handlar det naturligtvis alltid om pengar, men också om kunskap. Man måste lära deras kokerskor att laga annorlunda mat med andra ingredienser och kryddor. Det hjälper inte att bara köpa det utan man måste också visa hur det kan användas.

Så en eftermiddag bakade vi bröd av mjöl, vatten och salt som vi sedan stekte på deras häll. Jag visade hur man enkelt kan smaksätta degen med kryddor, vitlök eller annat som dom har just då. Det var verkligen kul att se att dom tog det till sig och såg möjligheterna. Vi gjorde också en tomatsås på krossade tomater, vitlök, chili och timjan. Tillsammans med pastan som vi hade köpt var det en helt ny matupplevelse för barnan som dom verkligen gillade.

En riktigt matkunnig skulle vara i köket tillsammans med Mammi och kokerskorna en vecka och visa och lära dom. Det skulle göra stor skillnad.

Det finns massor att skriva om då hela veckan var fylld av nya upplevelser. Underbart att ha upplevt allt detta för första gången med min underbara vän Cilla. Att ha det tillsammans är speciellt. Och jag fick också lära känna Johan från B R A bygg och  projektledare för bygget vilket jag är tacksam för. Vi tre har haft en fantastisk vecka tillsammans med massor av skratt och härliga samtal.

Jag är så glad att jag har varit där och planerar att åka ner igen. Då vill jag ha med mig min man och våra två killar.

Men gladast är jag över att nu kunna dela Great Andoh med min fantastiska lillasyster Emelie. Hon har alltid varit en förebild för mig med sitt stora hjärta och engagemang. Jag är så stolt över henne och det hon gör i Ghana tillsammans med Jaques.

 Nu är hon min idol som inspirerar mig varje dag.

 

 

Kolla in vår Facebooksida »

Dagens gäst i P4 Extra!

2013-01-13 - 2 Kommentarer

Jag blev inbjuden att vara Dagens gäst i P4 Extra och blev intervjuad av Erik Blix. Det var fantastiskt roligt och få berätta om Great Andoh International School och hur allt började.

Vill du lyssna på mig i P4 Extra kan du göra det här;

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4360284

Kramar

Emelie

Kolla in vår Facebooksida »

Mera radio!

2013-01-13 - Lämna en kommentar

Hej!

Hoppas du haft en härlig helg! Dagens radiotips: Klockan 12:30 är jag hemlig gäst i radio på P4 Extra. Mycket radio nu, vilket känns jättekul!

Kram Emelie

Kolla in vår Facebooksida »