Inlägg från mars 2013

Min födelsedag!

2013-03-28 - Lämna en kommentar

Tänk vad livet kan bli helt annorlunda. För fem år sedan var jag helt säker på att jag skulle bli Ica Handlare och i födelsedagspresent önskade jag mig en riktigt snygg väska eller tröja. Det var så tryggt men innan dess ville jag se och uppleva något annat, något nytt och det blev av en ren slump Ghana.

Resan till Ghana som volontär förändrade mitt liv. Det har förändrat mig. Jag har lärt mig så oerhört mycket under de här åren och jag är samma Emelie, jag har bara nya perspektiv. Det är två olika världar, jag älskar båda, i båda har jag en familj, i båda har jag vänner, i båda har jag en framtid och jag kommer alltid att värna om mina två världar. Dessa två världar som är så oerhört olika men de kan ge så mycket till varandra. Tack vare så många människor som stöttade och hjälpte mig när jag bestämde mig för att tillsammans med Jacques starta Great Andoh kunde vi förändra framtiden för 75 barn. Med så små medel kan man göra så stor skillnad för så många människor.  När vi för fem år sedan hälsoregistrerade barnen kostade en hälsoregistrering för ett barn lika mycket som en caffe latte här hemma. Detta var stort för barnen på Great Andoh, de fick för första gången en identitet och jag glömmer aldrig den dagen. Idag är det barn som istället för att fokusera på hur de ska få ihop till mat för dagen och hitta en plats att sova och känna sig trygga för natten, kan drömma om vad de vill bli i framtiden.

Nu är jag tillbaka på Great Andoh efter tre månader i Sverige. Det har varit tuffa månader med mycket jobb och mycket tankar om framtiden men också underbart att få tid med mina vänner och min familj hemma i Sverige. Jag har längtat mycket efter barnen och när jag nu är tillbaka har jag fullt upp med och bara njuta av att vara hos dem, höra vad de haft för sig och berätta vad jag gjort i Sverige. Att få fira min födelsedag med dem är en lycka. Vi har laddat nu och det blir en kväll med monsterhögtalare, lokal musik, kyckling och Coke och många danstävlingar. Det är total lycka för mig de här stunderna.

Den finaste presenten ni kan ge mig är att ni bli månadsgivare i Great Andoh. Barnen på Great Andoh förtjänar en trygghet och möjligheten att förändra sin framtid. Bli månadsgivare och klicka här: Månadsgivare

IMG_7600

 

Kram

Emelie

Kolla in vår Facebooksida »

Fick precis det här av en stolt unge på Great Andoh :))

2013-03-17 - Lämna en kommentar

Messi Andoh :

The giants of Great Andoh beat the school “Young Executive 5-1 which left them in a sad mood. 2 goals from Otoo, 1 goal from Dawoda and the last 2 goals from Wettey. Messi andoh came in the second half and score another goal which the refree claimed it was a fowl ball. But spectators did not find any fault with the goal. The giants of Great Andoh are still celebrating this greatest win. They wish all Sweden supporters of the team will also jubilate with them.

Äntligen.. Som vi har väntat på en vinst :) )

 

IMG_0219

Kolla in vår Facebooksida »

Månadsbrev mars!

2013-03-01 - 2 Kommentarer

Vill du ladda ner Månadsbrevet kan du göra det genom att klicka på “Månadsbrev mars” eller läsa här på bloggen! Ha en härlig helg!

Månadsbrev mars

 

Våra händer

Ni har sett de fina händerna för Great Andoh. Vi älskar våra händer. Sen första dagen jag träffade Jacques har han alltid när något är tufft visat mig sin hand och sagt till mig: ”Vi är alla olika Emelie. Vissa har redan gått en lång resa, andra är på väg. Allas händer ser olika ut. Små, stora, starka, vackra, smutsiga, såriga, alla behövs för att fungera. Precis som på Great Andoh. Alla barnen och alla vi har olika bakgrund och är på olika platser i livet. Det är just det som är det vackra och varför vi fungerar så bra ihop”. Den här förklaringen och tanken gör mig alltid glad och den symboliken har våra händer.

Emobarnen-1

Barnens förberedelser för BEC.

BEC betyder Basic English Certificate och är ett prov som alla skolor i Ghana har samtidigt. För våra nior är det första gången och det är stort för oss. Barnen pluggar stenhårt. Vi kommer betygsättas av skolmyndigheterna baserat på resultatet och nu ställs det högre krav på oss vilket gör att vi kommer behöva höja lärarlönerna och ställa högre krav på lärarnas behörighet. Från och med nu blir vi rankade och det är viktigt för oss att vi får ett bra resultat. Barnen är oerhört stolta över sin skola och detta betyder jättemycket för dem.

Kwesi pluggar

Snart åker jag tillbaka till mina barnkompisar.

I april har vi vår officiella invigning av skolan. Det kommer bli en spännande dag för barnen och alla lärare och ledare. Vi är också glada för att så många som 20 stycken av våra sponsorer kommer med från Sverige. Invigningen betyder mycket för oss och barnen känner en sådan stolthet, vi har äntligen ett eget hem och en egen skola.  Min biljett är bokad till Ghana och nu jobbar jag stenhårt en månad till härhemma i Sverige med att få in månadsgivare och sponsorer. Vill du boka ett möte eller har du några bra tips så hör gärna av dig, det är värt fantastiskt mycket!

IMG_3194

Beyonce – Great Andohs egna lilla stjärna.

Ni har redan fått se en massa bilder på den här lilla prinsessan. Denna goa, bestämda lilla tjej har gått rakt in i allas våras hjärtan. Beyonce går på förskolan med sina kompisar och skulle helst av allt stå på en scen hela dagarna om hon hade fått bestämma. I hennes värld hade hon ätit, sovit, ätit och sovit och busat. Hon älskar mat och äter som flera vuxna. Jag undrar ofta var allt tar vägen. Ni ska se henne när vi får besök, då tar hon ton till alla sånger, står längst fram och showar och stjäl all uppmärksamhet. Beyonce kommer från samma by som Jacques, hennes familj var otroligt fattig och Beyonce var svag när vi kom i kontakt med hennes familj och de bad oss om hjälp. Vi håller hela tiden kontakten med Beyonces familj, de pratar i telefon och vi åker ofta och hälsar på.  Beyonces ”skolmamma” på Great Andoh heter Josephine och tar fint hand om henne. Men jag är på henne ibland då jag tycker Beyonce kan köra lite med henne. Det är något speciellt med att följa de minsta barnen som kommer till oss. Beyonce har en stor personlighet och en stor plats i mitt hjärta. Jag ser fram emot att få se var livet tar henne med alla hennes idéer och energi.

Beyonce

Kolla in vår Facebooksida »