Inlägg från april 2013

Nu behöver vi hjälp!

2013-04-28 - Lämna en kommentar

Nu är några av barnen sjuka och vi tycker att det ’går runt’ bland barnen. Samma symptom men olika barn. När vi nu tog dom sista till läkare så konstatrerade han att orsaken bla är för ensidig kost. Barnen är aktiva och har långa dagar i skolan men får inte tillräkligt med proteiner och vitaminer.
Vi serverar idag ca 10 000 portioner i månaden på Great Andoh, och budgeten är 60 öre/ portion. Ni förstår själva att det blir mest ris och tomatsås. Målet är att dubbla den pengen under 2013. Kan vi inte hjälpas åt att ge barnen en frukt i veckan och protein två ggr/vecka?? Det skulle göra stor skillnad på deras hälsa. Men också på deras energinivå så dom orkar mer i skolan och leka mer på vår, nu påbörjade, skolgård.
Bli månadsgivare så kan vi planera vår budget med trygghet. TACK!
Ni känner ingen som kan sponsra oss med vitaminer?

IMG_1682

IMG_1752

IMG_1750

IMG_1747

 

 

Håller tummarna!

 

Emelie

Kolla in vår Facebooksida »

Stolt mamma

2013-04-19 - 8 Kommentarer

Jag är nu nere igen. Träffar barnen, ser skolan, ser förändringen hos barnen och skolan. Sen jag var här första gången tänker jag att herregud – är det våran Emelie som varit del av att få till detta. 75 små underbara människor som fått chansen till en bättre framtid.

När jag var här sist så satt jag ner med några av de äldre tjejerna och förstår också mycket av det som de här barnen inte har, men som de hittar hos Emelie och hos varandra. De hittar trygghet. Jag är själv mamma till fyra döttrar och det finns ett särskilt band mellan mor och dotter och de här tjejerna har aldrig fått uppleva det. Istället har de hittat trygghet och familj i varandra och i Emelie. De är lyckliga idag och det är fantastiskt.

Men det har varit en tuff resa hit.

Mycket oro och det första året var riktigt tufft. Emelie ringde hem ofta och var ledsen, arg och förtvivlad. Ibland kändes det som hon kämpade mot alla. Myndigheter, problem med korrupt polis, ofta sjuk och det var svårt med pengar till barnen och verksamheten, barnen var sjuka mycket, kulturkrockar med lärare och ledare. Hoten att bli vräkta, mitt i natten fick de åka iväg och gömma sig med barnen. Det var oerhört mycket oro. Emelie fick allvarlig malaria och blev intagen nästan medvetslös på sjukhus vid ett tillfälle. Jag anar eller jag vet att det är ändå bara en liten del av alla problem som hon berättat om, för hon vill inte oroa sin mamma.

Alla sa till Emelie, även jag; Emelie, det går inte. Den svenska konsuln nere i Ghana, nästan alla runtom Emelie sa att det kommer inte att gå. Emelie gav sig inte och aldrig talade hon om att ge upp. Även om hon var ledsen ibland så oftast full av styrka, energi, hopp, mycket jävlar anamma och alltid massor av roliga historier och skratt! Mycket av detta berodde på Jacques. Precis som Emelie ser Jacques lösningar på allt, och alltid tänker de på barnen och vad som är bäst för dem.

Idag är jag glad att Emelie inte lyssnade på alla ’kloka vuxna” utan vågade kämpa vidare.

Många vet Emelies historia. Från cementplatsen och lervattnet via insamling på Facebook och till där vi är idag. Emelie fick uppmärksamhet hemma. I GP, i radion, i TV4. Jag minns med rysningar känslan när människor började höra av sig och fråga hur kan man stötta? Vilket otroligt gensvar.

Alla ni som varit med och stöttat och följt Emelie – ni lyssnade, blev berörda, men sen gjorde ni det som många aldrig riktigt kommer till; handling. Ni lyfte telefonen och ringde Emelie. Ni skrev ett mail. Ni bad om ett möte. Och utan er hade vi inte varit här idag. Alla ni har varit så viktiga. Det handlar om pengar – självklart. Men lika mycket att ni trott på Emelie. Engagerat er, kommit med råd. Visat att ni vill vara med och bidragit till Emelies dröm om en bättre framtid för barnen.

Inga Lill Kanter
Lek

IngaLill

Kolla in vår Facebooksida »

Hur kommer framtiden att bli?

2013-04-10 - 1 Kommentar

Det är så mycket positivt som har hänt och som gör mig så glad. Samtidigt så är jag lite rädd att ni som stöttar mig ska kolla på bilderna och tänka; så fint det blev, nu behövs jag inte mer.

Vi får inte glömma att vad vi har åstadkommit är att ge barnen deras rätt till basbehov och en framtid. Vi pratar 4 väggar, tak, dusch och toalett för att det ska hålla sig rena och friska. Mat  för att de ska orka och ha energi att gå i skolan och för att kroppen ska växa. Rent vatten för att barnen ska hålla sig friska! Vi kämpar hela tiden för att få ihop till driften av detta och för att kunna säkra framtiden för barnen långsiktigt.

Vad vi har gjort tillsammans är något fantastiskt och fint. Vi har inte jobbat så här hårt för att det ska falla nu. Trots att vi nu har lyckats bygga något och komma så här långt är det NU vi verkligen behövs.

Nu har vi bra förutsättningar. Nu behöver vi fylla Great Andoh med mycket kunskap och redskap så att våra finaste barnkompisar kan säga: Hej världen och min framtid, här kommer jag!

Vi måste slå våra kloka huvuden ihop så varje barn får sin egen exit plan. Målet som vi alltid har för ögonen är: ”Friska och glada på som kan förändra sin egen och Ghanas framtid.”

En tanke är att exempelvis starta en skolfond för att barnen ska få gå i gymnasiet. Vi vill kunna hjälpa barnen hela vägen för att ge dem rätt förutsättningar att kunna skapa sig en framtid utanför fattigdomen. De hinner också bli lite äldre innan de ska slussas ut i ”verkligheten”. Ett till steg i rätt riktning till att bli trygga barn som tar sin plats i samhället.

En annan dröm är att få möjlighet till lärlingsplatser för barnen på företag eventuellt svenska företag som verkar i Ghana. Ännu en hjälp att hjälpa barnen att komma ut i samhället och arbetslivet direkt efter gymnasiet.

För mig är det fortfarande en såå häftig känsla att vi kan vara med härifrån Sverige och verkligen förändra ett barns liv. Det är för mig helt fantastiskt.

Hoppas att ni vill vara med mig och barnen på hela resan!!

Kram

Emelie

IMG_1284

Kolla in vår Facebooksida »