Inlägg från september 2013

Månadsbrev September

2013-09-10 - 6 Kommentarer

Hej mina vänner

Det är mycket tankar och funderingar nu. Vi har idag betydligt friskare, gladare och tryggare barn än tidigare.  En ny skola och ett nytt hem! Den känslan….så mycket glädje, lättnad, framtid och hopp som dem här husen nu symboliserar.

Men vi har bara lagt grunden och tryggat grundförutsättningarna för våra barns framtid.

Vi ser det som nödvändiga förutsättningar för att kunna lära sig och utvecklas till starka individer som kan påverka och förändra sin egen framtid.

Lyckan som barnen, Jacques och jag känner varje dag är underbar!

Ni är en stor del av den känslan, Tack!

IMG_5454

Så här lyckliga är Bruce över sitt nya hem och han ääälskar gräset som bara växer och växer!

Efter att ha haft nästan all fokus på bygget och färdigställande av vårt hem och skola flyttar vi nu över vår fokus på att förbättra och öka kvaliteten på vår verksamhet.

Vi har stort focus på barnens utbildning. Vi vill/måste höja nivån och kvalitetssäkra den på alla områden. Vi behöver fortutbilda våra lärare, både i pedagogik men också i deras respektive ämne. Vi måste skaffa fler, och bättre, läroböcker och mer skolmaterial.

En dröm vi har är att kunna erbjuda dataundervisning med riktiga datorer. (som ni vet, har vi data kunskap utan datorer nu….)

IMG_5644

Varje morgon har barnen uppställning och lärarna kollar så de är hela och rena

Vi ser fortfarande att vi måste jobba vidare med barnens hälsa. Nu äter barnen tre gånger om dagen och vi har vatten. Bara genom det har vi mycket friskare barn.  Men nu vill vi ge dom en mer  varierad och näringsrik kost. Dom behöver det för att växa och orka. Ett sätt som vi försöker med är att knyta till oss odlare, bönder och fiskare. Det minskar kostnaderna för oss och ger bra möjlighet till ökad variation, samtidigt som vi stödjer det lokala samhället.

Vi hoppas också kunna få en utbildad sjuksköterska som kommer tillskolan en gång i veckan för att undersöka barnen, men också för att prata med dom om hygien, sin kropp mm.

Dom här sakerna ser vi som realistiska och känner att vi absolut kan uppnå tillsammans med er. Det är därför vi trycker på att vi måste få fler månadsgivare.

Månadsgivare ger oss tryggheten att långsiktigt planera varje månad. Och fokusen blir då på saker som förbättrar barnens vardag, varje dag! Mer och bättre mat, fler böcker, bättre utbildade lärare, fler leksaker och spel mm.

Men vi drömmer fortfarande… Vi drömmer om att bygga ett härligt aktivitetshus där de kan få utlopp för sina inre tankar ock känslor. Barnen går runt och bär på så mycket och vi måste hjälpa dem att bearbeta. Leken, och att få måla, skapa, sjunga, skriva mm,  är ett viktigt verktyg i den processen.

Och vi får inte glömma att barnen är på skolområdet  365 dagar om året. De behöver utmaningar och få nya intryck. Vi hoppas kunna göra fler utflykter i år. Det är oerhört uppskattat av alla barnen och det ger så mycket glädje.

IMG_1581

Små barn små problem stora barn stora problemJ Vi har nu också forstått att vi MÅSTE aktivera och stimulera  även våra äldre barn. Trigga deras sinnen på olika sätt  och hålla dom sysselsatta  efter skoldagns slut. Dom blir ibland uttråkade och då kan allt utanför locka… så lätt att  ta den enkla vägen och hoppa av skolan och försöka hanka sig fram på egen hand.

IMG_3044

 Terminsstart

Höstterminen är här och barnen är utvilade och peppade för en ny termin. Det är underbart och sätta igång. Många av barnen har vuxit och mognat mycket över sommaren och börjar nu en ny årskurs. Första dagarna är alltid lite stökiga, och det tar endryg  vecka innan barnen kommer till rätta . Men väldigt fort kommer de in i sina nya rutiner och dom allra flesta verkar tycka att det är skönt att vara igång igen.

Vi har ett spännande höstprogram framför oss och ni kommer få följa barnens utbildning och utveckling även denna höst.

 

 IMG_1726

Äntligen Gymnasiet

12 av barnen är påväg till boarding school. De är borta på veckorna och kommer hem på lov.  En omställning både för dem och för oss på Great Andoh. Vi är en stor familj och de kommer bli en tuff tid för oss alla. Men dom är stora nu, och det är ett lagom steg för dem att bli mer självständiga och stå på egna ben. Flera av dom är nervösa. Men vi finns alltid här för dem som deras familj.

Det ska bli oerhört spännande att få delge er deras bild av deras utbildning, upplevelser och hur de ser på sin nya situation. Nu jobbar vi stenhårt i höst för att kunna bygga upp och säkra en skolfond så vi kan ge alla möjligheten att gå vidare.

Vill vi ge barnen en möjlighet till att förändrar sin egen framtid så är fortsatt utbildning något av det finaste vi kan ge dem.

IMG_0532

Här är Josephine som gör sig redo för Gymnasiet

Mamie ama

Mamie ama är en envis liten tjej. Hon älskar att retas och bråka och är världens sötaste lilla ögontjänare. Ibland gör hon de vuxna så frustrerade, men så kan hon med sina stora bruna ögon få en att smälta på en sekund.

Mamie ama har svårt att ta till sig engelskan. Det händer ofta att hon hellre pratar lokal språk och har massor att berätta. Då säger ofta jag. ”ENGLISH ” och då säger hon ”NO ENGLISH” och skrattar och springer sin väg.

Mami ama går i förskola men har inte Madame Jamilla stenkoll på henne så springer hon gärna iväg för att sova.  Jamilla säger att Mamie ama tar mycket tid för hon vill gärna bestämma allt som ska göras i klassrummet, och blir det inte på hennes vis så blir hon jätteledsen, och hela världen rasar samman.  Säkert inte helt ovanligt bland småbarn.

Mami ama är dotter till vår chaufför och allt-i-allo, Atto, på Great Andoh.

Hon kom till oss när han träffade en ny fru. Mami amas mamma fanns inte med i bilden på den tiden. Dom var väldigt unga när dom blev föräldrar och Atto har haft det svårt att bli ensam med henne. Han kände att han inte ville ha med Mami ama in i sin nya relation och Jacques och Emelie bestämde sig för att fråga Mami ama och Atto  om hon ville komma till oss när vi såg att de började gå utför.

Vi erbjöd Atto att hon skulle bo hos oss och gå i skola. Målet är att vi ska ”avlasta” honom och hjälpa honom att vara den pappan han vill vara och samtidigt ge Mami ama den trygghet och den kärlek som varje barn har rätt till.

Han är hos oss nästan varje dag och hälsar på och vi ser hur deras relation utvecklas till något fint.

 IMG_1482

 Mami ama busar som vanligt ( i gula linnet )

Hoppas ni alla mår bra!

Kram Emelie

Kolla in vår Facebooksida »