Inlägg från oktober 2013

ETT STORT TACK !

2013-10-28 - 1 Kommentar

Gokväll allihopa!

Nu är jag färdigpackad och klar och faktiskt helt slut :) ) Längtar ner till barnen otroligt mycket. Vill passa på att säga STORT Tack till alla som har engagerat sig med att samla in till Containern. Det kommer bli så bra. Ett speciellt tack till dig Johan Alsin som är outtröttlig och ser bara möjligheter. Det är ett enormt jobb du har tagit på dig och vi är såå tacksamma! Den här insatsen visar på att ” TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD”

Vad som är underbart är att jag kommer hinna åka med några av barnen som ska till boarding school till deras nya skola på onsdag morgon. Känns oerhört skönt att träffa deras nya lärare, veta var det ska bo och hjälpa till att installera dem.

Därför håller jag tummarna att vi kan hjälpas åt med ”listan” över de saker barnen ska ha med sig inför sin skolstart! Allt för att ge barnen en bra start från början.

Om ni vill följa vår vardag nu så följ mig på Instagram ” Great Andoh ”

IMG_1688

KRAM EMELIE

Kolla in vår Facebooksida »

LYCKA + snabb hjälp!!

2013-10-24 - 2 Kommentarer

Var med och packa väskan!

Att få gå i skolan har varit barnens dröm från allra första början. När jag och Jacques startade Great Andoh frågade barnen oss mycket om de någonsin skulle få gå i skolan. Vi bestämde oss då för att vi skulle bygga en skola och att utbildning och var en av de viktigaste sakerna vi kunde ge barnen. Med utbildning ger vi barnen möjligheter att skapa sig en framtid och vara med och påverka sin egen och Ghanas framtid. Nu på vår egen mark har vi tack vare bidrag och hårt arbete byggt vår egen skola och här går barnen upp till nian.

Tolv av barnen på Great Andoh har blivit så stora att de nu är redo för gymnasiet! Jag förstår inte var tiden tagit vägen. De växer så fort och även om de inte var bland de minsta när de kom till oss var de helt andra barn än de är idag. Många av dem var tillbakadragna, rädda och slutna. Under tiden hos oss har de alla fått tillbaka sina personligheter och tar idag för sig av livet. Jag är oerhört stolt över våra tonåringar. De utmanar oss varje dag men de är också kloka, nyfikna och fulla av drömmar och framtidsplaner. Just så som de ska vara.

IMG_2663

Här är våra tolv ungdomar som nu lämnar oss under veckorna för boarding school men kommer hem på lov och helgdagar

Vi har ju alla hållit våra tummar och tår och nu har de fantastiska Antagningsbeskeden kommit och vi är sååå STOLTA OCH GLADA över beskeden.  Nu ska de iväg och stå på egna ben..

Gymnasiet är inte gratis i Ghana. Det kostar för att få en bra utbildning och kostnaden per barn är 10 000 kronor per år.( utbildning, boende,mat )

Sen ska dem också ha med sig särskild packning plus fickpengar som ska räcka under året. Alla barn som kommer till boarding school måste ha med sig en lista av saker. Detta är extra viktigt för våra barn så det blir lika villkor från början.  De har redan så mycket att tänka på så kan vi underlätta de här sakerna som skolan kräver vore det kanon.

I Ghana får vi som alltid information sent och vi saknar i dagsläget nästan allt detta.  Vi behöver nu med kort varsel köpa material för att kunna packa barnens väska inför deras första år på gymnasiet.

Jacques åker på lördag in och köper allt på plats i Accra, huvudstaden i Ghana. Väskorna ska vara packade redan nu på måndag.

Vi behöver nu hjälp för att kunna finansiera barnens packning. Listan ser ni nedan som skolan skickat. Allt som står på listan plus fickpengar är till en kostnad av 3000 kr per barn/ år.

Photo 2013-10-23 13 24 03

Kan vi hjälpas åt ?

IMG_0528

Emelie

 

Kolla in vår Facebooksida »

Ett av mina starkaste minnen.

2013-10-15 - Lämna en kommentar

När vi startade Great Andoh ”fanns” våra barn inte. De hade inga papper eller bevis på att de existerade. En utav de första sakerna vi gjorde var därför att hälsoregistrera barnen. Vad vi då inte var medvetna om var att detta skulle bli en omtumlande process. Det blev nu uppenbart för barnen att de inte visste hur gamla de var eller var de kom ifrån. Något som självklart var oerhört svårt för barnen att hantera. Det var många sömnlösa nätter, mycket gråt, mycket trösta och många frågor som barnen ställdes inför. Nu i efterhand vet jag ändå att barnen någonstans behövde få ta itu med detta och att det satte igång en bearbetningsprocess.

Barnen på Great Andoh har ett förflutet som vi varje dag arbetar med att bearbeta. Många av barnen vet vi inte hur gamla de är, var och när de är födda utan vi har fått gissa oss till deras historia. Vi vet idag vad många av dem råkat ut för men mycket vet vi inte och vi kan bara finnas där för dem och göra allt för att de ska känna sig älskade och trygga.

För att kunna genomföra hälsoregistreringen var vi tvungna att gissa oss till barnens ålder och var de kommer ifrån. När barnen kom fram till registreringsdisken och det blev deras tur, sa Jacques till dem; du är född där och då. Varenda en av dem lös upp som en sol när de fick svaret och sitt rosa kort som nu var deras legitimation. Först nu fick de en identitet och en känsla av att ”jag finns”. Det var många starka stunder och känslor de här dagarna och jag kommer aldrig glömma barnens lycka av att känna att ”jag finns” och ”detta är jag”.Det är självklart för oss att ha vårt pass, legitimation, att vi finns registrerade och vet vårt ursprung. Vi kan till och med uppleva att samhället är för närgångna.

När hälsoregistreringen var klar hade vi disco på kvällen. Det var dans och fest hela kvällen, vi hade dörrvakt och alla barnen fick visa leg. Detta var så klart oerhört stort. Många av dem sprang runt och sa: Do you wanna know my name?  Samtidigt växte de flera centimetrar.

Nu är det dags igen för en ny hälsoregistrering av barnen. Den vi gjorde går nu ut och vi behöver förnya registreringen för att barnen ska kunna få läkarvård när de blir sjuka. Detta är som ni förstår oerhört viktigt då det är Ghana och barnen lätt drabbas av infektioner, magsjuka och malaria. En hälsoregistrering kostar 75 kronor per barn och totalt är det 75 barn vi nu måste registrera om. Vill du vara med och bidra till detta sätt in valfritt belopp eller gå in och bli månadsgivare  och stöd driften av Great Andoh genom att klicka här.

När jag träffade barnen för första gången kunde jag inte fråga dem vad som skulle hända imorgon eller nästa vecka. De kunde inte se så långt fram i tiden, de hade bara överlevnad för dagen i tankarna.  Var skall jag skulle sova och hur ska jag få mat? Idag kan de säga till mig att de drömmer om att bli hantverkare, sjuksköterska, läkare, advokat och frisör. De tror på en framtid och det är ju precis de som alla barn ska ha rätt till. Ni förstår säkert hur stor lycka man känner då, hur mycket det är värt att få ha en framtid.

Jag kommer aldrig glömma de här dagarna, de var tunga, svåra och starka men jag tror att många av barnen blev starkare av detta och nu har de en identitet. Jag hoppas att vi kan fortsätta bygga de här barnens framtid. Det finns inga jag beundrar mer än barnen på Great Andoh. De har alla olika trauman och bakgrunder som de lever med och som de försöker bearbeta på olika sätt. Trots detta är de positiva, kloka och vågar tro på framtiden.

Emelie

Vill du bidra till barnens hälsoregistrering klicka här.

Photo 2013-10-14 21 57 40

Kolla in vår Facebooksida »