Inlägg från mars 2014

Sjukdomar, förolämpningar, polis, korruption, tårar, maktlöshet min vardag dem senaste veckorna

2014-03-27 - 2 Kommentarer

Hej!

Har varit dålig på att skriva men för att vara ärligt har det varit riktiga skit veckor. Här kommer lite vad som varit tufft. Känner att jag behöver skriva av mig lite.

Skulle precis gå och lägga mig när en av våra lärare kommer upp och säger att en av mina äldre killar är super dålig igen. Vi behöver åka till Kasoa till kliniken

Jag tänker, kör en kort sträcka till vår chaufför och sen får han köra in till kliniken i Kasoa Helst vill jag inte vara ute på kvällen och då rakt inte köra för alla korrupta poliser. Men som sagt nu hade jag inget val för chauffören kunde inte.Resan in till Kasoa gick bra och var hos J ett tag men sen såg att det börjar bli sent och då ville jag åka.

Startar bilen och kör 10 m. Då säger en av mina killar. Emelie polisen kommer..

Jag får panik men försöker hålla mig lugn. Han säger att jag kört vårdslöst och kört för fort ( med mina 10 m!! ) .försöker koppla på charmen men han är sten hård. Du ska till polisstationen nu. Öppna dörren så sätter sig min kollega och så åker ni.

NU kunde jag inte hålla mig längre och börjar stor gråta.

Man känner sig inte så stor när det är kolsvart ute, inget rättsystem och stora AK4 på axeln.. massa poliser.En av mina killar gick ut och pratade länge med polisen som skulle bura in mig och till slut så släppte de oss. Har aldrig varit så tyst i bilen på vägen hem

En helt vanlig kväll i Ghana :)

Photo 2014-03-02 18 11 21

Som jag har berättat så har de varit riktigt tuff för Charlotte och droppen blev när hon ringde hem stor gråtandes och sa att hon inte orkar längre. Satte mig i bilen direkt för att åka och prata med rektorn och berätta att jag vill byta skola för C.Det slutar med att jag blir grovt förolämpad av rektorn.

Kallar mig mycket men trycker hårt på att jag är en dålig mamma och har uppfostrat mina barn väldigt illa…Jag har satt någon form av gift i dem så dem beter sig så illa…..

Inte så roligt att höra men mest av allt varje jag ledsen för Charlotte skull att hon blivit så illa behandlad. NU är min tjej hem igen och vi laddar om för ny skola. Hon vill fortsätta kämpa.

Sen har vi det mycket tuff i skolan. Människor som vi litat på har nu svikit oss. Det gör så ont i hjärtat när man inser de.

Både J och jag har svårt att förstå varför man vill göra varandra illa. Tufft att inse att korruption är på alla nivåer.

Varit många smällar nu men vi hoppas få tillbaka lite energi så vi kan se framåt och hitta nya medarbetar som vi kan lite på. Man får inte ge upp, jag vet de. Men just nu känns allt tungt. Varför ska allt hända på samma gång ??

 

Men till något roligare!

Imorgon fyller jag år och det ska vi fira med fisk, kyckling och läsk.

Har varit inne och köpt godis och gjort små påsar med en rosett på så alla får var sin.

Så imorgon ska det dansas, busas och äta gott.

Kan bara bli succé att fira med alla godingar på Great Andoh.

Photo 2013-11-10 16 51 08

Stor kram Emelie

Ps Håll nu tummarna att elen inte går ds

Kolla in vår Facebooksida »

Heja dig Emelie!

2014-03-09 - 2 Kommentarer

Jag har det stora privilegiet att få jobba för Emelie. Ett fantastiskt jobb för ett magiskt projekt och för otroliga människor. Denna kväll när jag precis lagt mina små ringde Emelie och vi hade en avstämning. Att jobba för Emelie är inget nio till fem jobb och det är självklart. Emelies dagar är som en berg- och dalbana, först sent på kvällarna har hon en lugn stund då hon kan ta samtal och vi kan ha våra avstämningar. Ofta pratar vi jobb men också mycket om hur det går för barnen på Great Andoh. Den här veckan hade varit oerhört tuff och när man har sina två små i sina trygga sängar och hoppas att de inte ska bli förkylda den här veckan och sedan höra Emelie berätta om hennes vecka blir jag alltid medveten om hur skilda världar vi lever i och hur skilda världar våra barn växer upp i. Den här veckan hade börjat med att barnen kom springande till Emelie på morgonen, de grät och skrek att hon skulle komma till skolan. Francis en av tonårspojkarna låg på golvet och skakade. Emelie tog febern och det visade sig att Francis hade 40.9 graders feber. Hon och Jacques åkte omedelbart med Francis till sjukhuset. Väl där kunde de inte erbjuda honom hjälp så de fick åka vidare till ett annat sjukhus där de konstaterade att han hade den värsta sortens malaria. Francis fick medicin och Emelie och Jacques vakade hos honom hela natten. När Emelie kom tillbaka till Great Andoh hade en av de yngre pojkarna fått samma sak.  Hon fick då kasta sig tillbaka med honom till sjukhuset. Barnen har malaria hela tiden men det finns den sortens malaria som är oerhört farlig. Den oro Emelie utsätts för och den panikkänsla när ens barn blir så sjuk som Francis är fruktansvärd och Emelie har varit med om det här flera gånger och hennes kärlek till barnen är oändlig. Hon är mamma, syster, bästa vän, förebild för de här barnen och hon finns där för dem alla. Förstår inte hur hon klarar av allt, en riktig superkvinna vår Emelie.

Samma vecka var Emelie tvungen att åka till en av de boarding schools som de äldre barnen går på för barnen har sagt att de inte trivs. Emelie träffade rektorn och även den lärare som barnen säger inte är snäll mot dem. Under mötet bröt Charlotte, ett av barnen ihop och berättade att läraren slagit henne illa. Emelie blev självklart fruktansvärt förbannad och berättade att hon fick lägga band på sig för att inte kasta sig över läraren men förstod att det inte skulle leda någonstans. Nu ska hon se till att barnen byter skola omgående.

I slutet på veckan efter allt detta var Emelie självklart helt slut. Första natten när allt tycks vara i ordning igen och nya beslut tagits väcks hon mitt i natten av en i personalen med hans höggravida fru som ska föda. Han säger att han inte har några pengar och att de behöver hjälp. De hade då varit på sjukhuset men blivit nekade vård och hjälp för att de inte kunde betala. Emelie får då ta från sina privata pengar och åker med mannen och hans fru till sjukhuset. Väl där får kvinnan komma in men hon får inte i närheten den vård och den hjälp vi får vid en förlossning här i Sverige. Men det blev en frisk liten bebis och Emelie åkte därifrån glad och lycklig över att ha kunnat hjälpa mannen och hans familj.

Så olika våra förutsättningar ser ut och den tankeställare man får när man hör hur någon kan nekas vård på det sättet. Det gör ont i hela kroppen när man tänker att det verkligen händer.

Detta är Emelies vardag, hon tvekar aldrig en sekund utan handlar efter sitt hjärta och instinkt att hon kan göra skillnad precis varje dag. Det är Emelie. Emelie är en sådan människa som man beundrar. Hon har en motor, ett driv, en vilja och ett hjärta som gör henne till en stor förebild.

Jag är oerhört tacksam över att jag fått lära känna Emelie, att jag får arbeta för henne. Det är ett privilegium och jag hoppas att alla som kan hjälpa och stötta, förstår vilket behov Emelie, Jacques och barnen på Great Andoh är av hjälp, stöd och engagemang. Great Andoh är ett fantastiskt projekt och de här barnen kommer att växa upp med en möjlighet att påverka sin egen och Ghanas framtid. Emelie du är min idol.

Louise Rosén
Projektledare Great Andoh

Kolla in vår Facebooksida »

Månadsbrev för mars månad!

2014-03-05 - Lämna en kommentar

Nu kan du läsa månadsbrevet för mars månad! Läs om hur vi äntligen hittat ett sätt att ta emot volontärer till Great Andoh. Är du den vi söker? Nyfiken? Klicka här: Månadsbrev mars 2014

 

Kram Emelie

Kolla in vår Facebooksida »