Inlägg från maj 2014

Gästblogg från härliga Volontär Sofie

2014-05-20 - 1 Kommentar

Hej!

För mig kunde inte ankomsten till Ghana börjat på ett mer komiskt sätt än vad någon resa någonsin börjat på för mig. När jag kommer ut från flygplatsen möts jag av två tjejer med världens största leenden springandes mot mig. Vi hinner prata en liten stund innan vi kommer ut och förstår att bilnycklarna är inlåsta i bilen. Ett gäng killar gör sitt bästa för att fiska upp nycklarna som ligger fullt synliga inne i bilen. Då jag lyckats göra detta en gång själv, på Öland, kunde jag inte annat än skratta och tänka att det inte bara är jag som kan göra sådana saker, det händer även i Ghana. Tack och lov så fick de snabbt upp dem och min resa kunde börja på riktigt.

IMG_1055

Nu har jag snart spenderat sex veckor i Ghana tillsammans med Emelie, Jaques, Lisa, Frank, alla fina barn och många fler. Tiden har gått fort och det känns som det var igår jag steg av det där planet. Jag har bott tillsammans med Lisa i ett volontärhus i dessa veckor och inte trodde jag att man kunde komma någon så nära på så kort tid. Här pratas det om allt, allt från hur dagsformen för magen är till vad vi ska göra på helgen. Roligt, ja det har vi haft det!

Sex veckor i Ghana är inte jätte lång tid, men man hinner med mycket. Man får vara med om både fantastiskt positiva saker men också jobbiga frågor och funderingar som man aldrig trodde att man skulle ställas inför.

Det är inte helt lätt att ställas inför en helt ny kultur och helt nya människor. Här i Ghana går allt så långsamt, vi har målat om inne i boarding-huset och detta skulle börja vid klockan nio om morgnarna. Vid halv elva, ja, då var vi igång. Att vara effektiva är inte deras starka sida. Men de är lika nöjda för det, för ja, vi kom ju faktiskt igång någon gång under dagen. Men vilken tid vi börjar, det är inte så viktigt.

IMG_1576

Att jobba i skolan har varit en prövning, det är många gånger man får bita sig i läppen för att sättet att lära ut på är så olikt hur vi gör i Sverige. Här ska allt upprepas och lärarna är nöjda om de kan rabbla gånger-tabellen, att förstå innebörden, det prioriteras inte lika högt.

Men lika jobbigt som det kan vara, lika härligt är det samtidigt att känna när man verkligen kan göra skillnad. Att få en lärare att förstå att det finns flera sätt att lära ut på och känna att man hjälper till, känns riktigt bra.

Maten i Ghana skulle jag inte beskriva som en speciellt positiv upplevelse. Mer som peppar, peppar, peppar. Galet starkt. Första gången jag skulle äta trodde jag väl ungefär att jag skulle dö. Man vänjer sig och för några dagar sedan kunde jag säga att det faktiskt börjar bli gott. Bananchips blev i alla fall en hit. Annars har kosten mest bestått av ris, sötpotatis (yam) eller nudlar. Nudlar på tre minuter, alldeles lagom lång tid att stå i köket enligt mig. Lisas storkok tog jag aldrig efter…

IMG_0171

Att ha fått möjligheten att träffa ett gäng helt fantastiska ungar på Great Andoh kommer jag alltid att vara tacksam över. Det finns sådan glädje bland barnen och de är så tacksamma för det lilla. Här får inte barnen en Iphone eller en Samsung helt utan anledning, men har dem tur kanske de kan få ett par nya/begagnade skor eller ett paket juice, och ja, ger man bort det, då har man gjort en unges dag.

Att förstå Ghaneser har också varit lite klurigt. Men man lär sig med tiden. För om man frågar en Ghanes om de har socker i maten får man till svar ”nono, no sugar.” ifall man frågar igen ”are you sure” kan man istället få svaret, ”maybe little, but only for the taste” eller om man frågar ”is it going to rain today” får man svaret ”nono, no rain today” frågar man igen, får man istället svaret, ”well yes, maybe little”. ’

IMG_1786

Om ni undrar om det varit varmt här, kan jag bara förklara på ett sätt, ni vet inte vad svett är förrän ni varit i Afrika.

Härmed tackar jag för sex otroliga veckor och önskar Emelie och Jaques all lycka till med Great Andoh i framtiden och önskar att jag någon gång kan komma tillbaka till Ghana.

 

IMG_1907

Kram från Sofie

Kolla in vår Facebooksida »

Påsken 2014, massa härliga besök och fick gjort massor

2014-05-10 - Lämna en kommentar

Under påsken som var gjorde vi massor och hade mycket besök men pga av allt jobbigt som pågår inte skrivit om det. Hade så mycket fina besök så här kommer en liten sammanfattning:)

Vi hade fin besök av våra sponsorer Anders, Christina och Joanna från Palmlunds Skolor. Otroligt härliga och drivna personer! Vi har mycket att lära av varandra. Ser fram emot att se vad vårt samarbete kommer ta oss!

IMG_1795

IMG_1794

Sen hade vi Sven-Olof med fru och barnbarn på besök som är en klippa som stöttar oss varje månad. Barnbarnen hade samlat inmassor med fotbollskor och fotbollar som kommer till stor användning! Tusen tack ☺

IMG_1575

Under lovet har det stått storstädning på schemat som volontärerna Lisa och Sofie har varit ansvarig för. Det har städats, målats om i hela boendehuset, gjort ordning gården och rummen, sorterat, kläder och massor av andra saker. Både Sofie och Lisa är fotbollstjejer och väldigt aktiva så det har blivit en och annan aktivitet efter all städning. Bra jobbat tjejer!

IMG_1576

Följ oss gärna på Instagram på @greatandoh

Hoppas ni mår bra

Kram Emelie

Kolla in vår Facebooksida »

Äntligen månadsbrev för maj månad klart!

2014-05-06 - Lämna en kommentar

Nu kan du läsa mer om hur det sociala ansvarstagandet ökar bland företag till min stora glädje! Om sjukvården i Ghana, hur vi jobbar för att hålla barnen friska och hur läget är för vår Lille S.

Läs månadsbrevet genom att klicka här!

 

Kramar

Emelie

Kolla in vår Facebooksida »