Julbrev!

2016-12-23 - 1 Kommentar

JUL! 
Nu närmar det sig jul och nyår snabbt. Det är så mycket som är mysigt med julen. Jag älskar när man ser adventsstjärnor i fönstrerna och all julbelysinigen i stan.

I Ghana börjar julen inte fören den 20:e december och på julafton drar firandet igång på riktigt. Barnen älskar julen! Extra mat, skolledigt och kanske nån present…

2016 har jag varit i Sverige mer än jag brukar, har behövt landa lite i mitt liv här hemma. Så jag längtar efter barnen så det värker i kroppen! Det gör på riktigt fysiskt ont ibland.
Känns därför extra viktigt för mig i år att barnen och Jacques känner starkt att jag, vi tänker på dem och är med dem under ju och nyår. Julen är extra känslig för baren då den är så familjefokuserad även i Ghana.

 

IMG_9831

Utbildning är det finaste som vi kan ge barnen (efter kärlek och trygget!)

 

Great Andoh Int. School!

Våra lärare är våra hjältar. Ständigt närvarande för barnen. Vi får fina resultat också – högre upp i rankingen för de nationella proven varje år. Och i år hölls de nationella proven i provinsen på Great Andoh – barnen och lärarna var så stolta! Det ultimata beviset på att vi har ”en riktig skola”.Lärarna är så viktiga förebilder också – därför ännu viktigare att vi har en policy att aga är förbjudet på skolan. Det är tyvärr väldigt väldigt vanligt på skolorna i Ghana….med nya lärare kämpar vi för att dom behöver ”lära om” – hitta nya sätt att få respekt hos barnen utan att hota med slag – OCH lära sig respektera barnen! Lönen är en ständig och svår fråga.  Vi vill såklart att de ska känna sig trygga och stolta över sin arbetsplats, vilket jag tror de gör men lönen är ändå alltid i fokus…. Förra julen fick lärarna en bonus i form av en extra peng, det har vi inte möjlighet till i år, samtidigt vill vi inte ge pengar varje år. Så i år får de en matkorg! Maten är också alltid i fokus så de kommer bli jätteglada! Ris, olja, tomat, bönor och coca cola :) IMG_9832
Älskar att se när tjejerna spelar fotboll eller bara är aktiva. Det var en av våra volontärer som fick igång tjejerna att också spela fotboll.
Våra tonåringar kommer hem!
Nu till jul så kommer alla våra tonåringar som går på gymnasiet hem från deras olika boarding schools. Lyckan hos de yngre barnen när de kommer är obeskrivlig! Önskar ni kunde vara med och se, det blir alltid väldigt känslosamt men på ett positiv sätt. Längtan när den är som finast!
När man går igenom tuffa saker tillsammans så blir man väldigt starka och tajta. Ni vet mitt och Jacques motto: Barnen är föräldralösa  - men inte familjelösaLov är inte bara härligt. De första dagarna så njuter barnen av att kunna sova mycket och bara chilla. Men sen så MÅSTE vi aktivera barnen.
Ni kan tänka er själva 75 understimulerade barn….Vår budget är lite tråkig…fokus på det nödvändigaste…mat, boende, löner för lärare, kläder, hälsovård….allt är superviktigt och inget kan prioriteras bort, såklart.Ändå vore det roligt att få ”synda lite” och unna oss och barnen att känna lite extra speciellt runt julen. Vi tänker tex:

En julmiddag med fisk och kyckling på faten!
En lite sockerchock som cocacola eller juice
En färsk frukt eller flera till efterrätt

Att hålla en fotbollstunering med ett pris (här bjuder vi in barnen i området också så att alla som vill får vara med)
Ett biobesök
Åka till en lekplats eller kanske till havet

Om ni vill och kan får ni gärna vara med och göra jul och nyår fin och fylld med mat och möjligheter till lek och bus. Swisha gärna 123 592 25 13 eller Bankgiro 396-0929 och märk bidraget jul så kan vi redan nu börja göra inköp. Ju närmre jul man kommer desto dyrare blir det!

Och TACK alla ni som läser och som stöttat på olika vis under året – utan er hade vi inte vågat säga till barnen att 2017 – det kommer bli ett bra år!

Ps Bilden nedan är vår lille Kung Daddy. Hur stooor är han inte nu? Tänk att vi har kunnat följa hans resa sen han var en liten knodd. Från ca ett halvår gammal tills nu stora killen, 7 år. Hur häftigt!

IMG_9812

Kolla in vår Facebooksida »

1 Kommentar

  • 2018-08-07
  • Frida sa:

Hej på er,

Längesedan vi hörde något från er. Ni har väl ullt upp med allt förstås ❤ hoppas ni alla har det fint!
Ktamar från Sverige ☀️????☀️

Kommentera inlägget (samtliga fält är obligatoriska)