Julbrev!

2016-12-23 - 1 Kommentar

JUL! 
Nu närmar det sig jul och nyår snabbt. Det är så mycket som är mysigt med julen. Jag älskar när man ser adventsstjärnor i fönstrerna och all julbelysinigen i stan.

I Ghana börjar julen inte fören den 20:e december och på julafton drar firandet igång på riktigt. Barnen älskar julen! Extra mat, skolledigt och kanske nån present…

2016 har jag varit i Sverige mer än jag brukar, har behövt landa lite i mitt liv här hemma. Så jag längtar efter barnen så det värker i kroppen! Det gör på riktigt fysiskt ont ibland.
Känns därför extra viktigt för mig i år att barnen och Jacques känner starkt att jag, vi tänker på dem och är med dem under ju och nyår. Julen är extra känslig för baren då den är så familjefokuserad även i Ghana.

 

IMG_9831

Utbildning är det finaste som vi kan ge barnen (efter kärlek och trygget!)

 

Great Andoh Int. School!

Våra lärare är våra hjältar. Ständigt närvarande för barnen. Vi får fina resultat också – högre upp i rankingen för de nationella proven varje år. Och i år hölls de nationella proven i provinsen på Great Andoh – barnen och lärarna var så stolta! Det ultimata beviset på att vi har ”en riktig skola”.Lärarna är så viktiga förebilder också – därför ännu viktigare att vi har en policy att aga är förbjudet på skolan. Det är tyvärr väldigt väldigt vanligt på skolorna i Ghana….med nya lärare kämpar vi för att dom behöver ”lära om” – hitta nya sätt att få respekt hos barnen utan att hota med slag – OCH lära sig respektera barnen! Lönen är en ständig och svår fråga.  Vi vill såklart att de ska känna sig trygga och stolta över sin arbetsplats, vilket jag tror de gör men lönen är ändå alltid i fokus…. Förra julen fick lärarna en bonus i form av en extra peng, det har vi inte möjlighet till i år, samtidigt vill vi inte ge pengar varje år. Så i år får de en matkorg! Maten är också alltid i fokus så de kommer bli jätteglada! Ris, olja, tomat, bönor och coca cola :) IMG_9832
Älskar att se när tjejerna spelar fotboll eller bara är aktiva. Det var en av våra volontärer som fick igång tjejerna att också spela fotboll.
Våra tonåringar kommer hem!
Nu till jul så kommer alla våra tonåringar som går på gymnasiet hem från deras olika boarding schools. Lyckan hos de yngre barnen när de kommer är obeskrivlig! Önskar ni kunde vara med och se, det blir alltid väldigt känslosamt men på ett positiv sätt. Längtan när den är som finast!
När man går igenom tuffa saker tillsammans så blir man väldigt starka och tajta. Ni vet mitt och Jacques motto: Barnen är föräldralösa  - men inte familjelösaLov är inte bara härligt. De första dagarna så njuter barnen av att kunna sova mycket och bara chilla. Men sen så MÅSTE vi aktivera barnen.
Ni kan tänka er själva 75 understimulerade barn….Vår budget är lite tråkig…fokus på det nödvändigaste…mat, boende, löner för lärare, kläder, hälsovård….allt är superviktigt och inget kan prioriteras bort, såklart.Ändå vore det roligt att få ”synda lite” och unna oss och barnen att känna lite extra speciellt runt julen. Vi tänker tex:

En julmiddag med fisk och kyckling på faten!
En lite sockerchock som cocacola eller juice
En färsk frukt eller flera till efterrätt

Att hålla en fotbollstunering med ett pris (här bjuder vi in barnen i området också så att alla som vill får vara med)
Ett biobesök
Åka till en lekplats eller kanske till havet

Om ni vill och kan får ni gärna vara med och göra jul och nyår fin och fylld med mat och möjligheter till lek och bus. Swisha gärna 123 592 25 13 eller Bankgiro 396-0929 och märk bidraget jul så kan vi redan nu börja göra inköp. Ju närmre jul man kommer desto dyrare blir det!

Och TACK alla ni som läser och som stöttat på olika vis under året – utan er hade vi inte vågat säga till barnen att 2017 – det kommer bli ett bra år!

Ps Bilden nedan är vår lille Kung Daddy. Hur stooor är han inte nu? Tänk att vi har kunnat följa hans resa sen han var en liten knodd. Från ca ett halvår gammal tills nu stora killen, 7 år. Hur häftigt!

IMG_9812

Kolla in vår Facebooksida »

Hej Alla!

2016-12-02 - Lämna en kommentar

Hej alla! Har varit en tuff period på lite olika vis de senaste månaderna och har brustit i min återkoppling som är så viktig. Lagt all min kraft på Ghana och privat, ber om ursäkt för det. Försöker vara snäll mot mig själv och säga att det är ok att inte räcka till på alla fronter hela tiden…

Vi jobbar och kämpar på som vanligt för våra fina barnkompisar som bara växer och växer…Är precis igenom en lång period med ögoninfektioner, så otroligt smittsamt….! Det största som pågår just nu är annars att våra första killar och tjejer har gått ut gymnasiet och håller på och söker jobb. Ja, ni läste rätt….de har gått ut gymnasiet! Får rysningar när jag tänker på vilken otrolig bedrift det är för dessa killar och tjejer.

Tänk på att för åtta år sedan började många av dessa killar och tjejer sin dag med att fundera på var de skulle sova nästa natt…om dom skulle kunna känna sig trygga…vad/om de skulle kunna äta….vad som skulle hända om dom blev sjuka…och nu är dom (precis som vårt mål är för Great Andoh): friska glad barn som kan förändra sin egen och Ghanas framtid!

STOLTHETEN jag känner över deras resa. Och att vi kunnat möjliggöra detta. Du och vi och dom tillsammans.

Men samtidigt….det är inte lätt att lämna skolans trygga värld…det minns jag själv…och i Ghana är det inte lätt att få jobb. Många av ungdomarna har varit rätt nere…Vi har peppat på och hjälpt till att skriva CV och nästan varje morgon får jag ett sms med bilder på kläder och frågan – kan jag ha detta på mig när jag lämnar mitt CV?

Och igår fick jag det fantastiska beskedet att Francis fått sitt första jobb!! Sååå stort!

Han kommer att jobba i en färgbutik i närheten av skolan. Blir alldeles varm. Hoppas ni kan dela min glädje!

Av ”våra” 75 barn är det nu 10 st som lämnat gymnasiet, 19 som går i gymnasiet och 40 som är kvar i grundskolan hos oss på Great Andoh. Alla i olika faser. Så fint att se hur vi och Jacques och våra ledare kan finnas där för barnen för deras olika behov.

Det är trots och läxläsning, kompisbråk och första kärlek, funderingar över varför man inte bor med sin mamma och pappa…, lyckan över ett fotbollsmål eller ett klarat pussel, mardrömmar och dagdrömmar, oron inför ett prov och stoltheten när man lärt sig nåt nytt…och nu senast: det första jobbet!

Tänk att vi får möjlighet att vara den familj som dessa barnen saknat. Tack!

Massor med kramar från Emelie
ps vill ni stötta kan man swisha på 1235922513

 

Foto 2016-03-17 09 07 45

Kolla in vår Facebooksida »

Tagit ett härligt beslut

2015-11-29 - Lämna en kommentar

Det enda som är bra när man är sjuk är att man får lite tid och planera och strukturera.

Jag har nu bestämt mig för att fira jul med världens finaste barnkompisar i år. Har lyssnat på mitt hjärta och det känns rätt,

Som jag berättat om tidigare så är det alltid väldigt mycket dubbla känslor kring julen. Stora frågor som knackar på och gör sig påminda.

Mycket tankar och frågor varför ens föräldrar/släktingar inte hör av sig.

Varför blev jag lämnad? Varför föddes jag med dålig “spirit”? Det är viktigt att få känna och få vara ledsen. Det är en sorg. Det är också viktigt att vi som är nära är där lyssnar, ser, bekräftar, kramas. Nu är vi en familj som håller ihop. Så högtider är alltid känslosamma men vi ska göra så gott vi kan.

image

 

I år vill vi vara ute i god tid och handla det som vi behöver. Ju närmre julen kommer desto galnare blir priserna. Matpriser fördubblas nästan, men eftersom vi förra året köpte en frys kan vi redan nu handla tex fisk och kyckling. Jag var runt lite förra veckan och kollade priser och har gjort en budget och plan.

I Ghana firar man  julafton börjar man fira den 24 men  25 dec är den stora dagen

Och sen är det nyår som är nästan större än julen.

Alla barnen från boardingschool kommer hem så vi blir alla 75 på julafton, men sen så lagar vi alltid lite mera mat och köper extra av allt för vi har många hjärtebarn runtomkring oss som vi känner stort ansvar för och som vi vill ska kunna få fira lite extra också.

Har räknat på allt från mat  (lyx med kyckling och fisk!) till liten julgran juldekorationer, dricka,glass, färsk frukt, färska grönsaker, och liten present och då landar vi på ca 200 kr per barn – för både jul och nyårsfirandet. Inte så mycket pengar för ett barn men med 75 så blir det lite tuffare…

Våra lärare är såna kämpar! Så stort engagemang för våra fina barn. Vi skulle gärna vilja visa uppskattning med en liten julgåva – en kort med lite mat. En korg kostar ca 70 cedi x35 lärare = 6125 kr

Mina äldsta barn är lite tuffare nu och har stil och tar inte på sig vad som. Såklart! Skulle så gärna vilja åka till marknaden tillsammans så dom får köpa sig en cool t-short och ett par coola byxor till jul/nyår festligheterna.

image

 

Om ni vill stötta oss under julen så hade jag blivit väldigt glad.

 

Swish är himla smidigt : 1235922513 eller bankgirot 396-0929

Kolla in vår Facebooksida »