Vår verksamhet

Bakgrund

2008 åkte Emelie Kanter ner till Ghana för att jobba som volontär. Emelie bodde hos en värdfamilj och fick placering på ett barnhem där de behandlade barnen väldigt illa. I Ghana är aga en stor del av kulturen och det blev tre tuffa månader på barnhemmet innan Emelie träffade Jacques. Jacques handlade ris hos Emelies värdmamma och är själv uppväxt på gatan. Med ingenting hade han tagit sig an 130 gatubarn. Med fem jobb samtidigt försörjde han barnen och försökte även ge dem utbildning. Emelie följde med Jacques till barnen och såg att här fanns kärlek och möjlighet att verkligen göra skillnad och ge barnen en framtid. De bestämde sig för att tillsammans starta Great Andoh och idag fyra år senare är Great Andoh ett hem och en skola för 75 utsatta barn. Det har varit fyra spännande år med hårt arbete och mycket vilja.

Drömmen, den stora!

Friska glada barn som kan förändra sin egen och Ghanas framtid”, detta är målet för Great Andoh. Och för att uppnå den gäller det att skapa trygghet på olika sätt. Ett tryggt hem och en plats som är vår har varit drömmen länge.

Drömmer vi stort så önskar vi två hus för barnen att bo i, en skola där vi kan ta emot ännu fler barn och ett aktivitetshus där barnen får möjlighet att uttrycka sig. Många av de barnen som kommer till Great Andoh har svåra trauman och bearbeta och genom att ge dem möjligheten att vara kreativa får de utrymme att bearbeta sin bakgrund men också för att upptäcka och utveckla sig själva.

  • Under resans gång har vi hyrt mark där vi bott och haft skola med barnen medan vi letade mark för att kunna bygga vårt egna hem och skola.
  • 2011 köpte vi vår egen mark och vi är där vi är idag tack vare många människors engagemang och bidrag.
  • Vår första byggfas, ett hus för barnen att bo i och en skola är nu klart och detta invigde vi våren 2013.
  • Skolan är registrerad av skolmyndigheten i Ghana vilket är en förutsättning för att barnens utbildning ska vara konkurrenskraftig i Ghana och i utlandet.
  • I nästa fas ska vi bygga ett till boendehus och ett aktivitetshus. Innan vi fortsätter byggnationen vill vi ha finansieringen färdig.
  • B.R.A BYGG i Göteborg har ansvarat för byggnationen med en lokal entreprenör. En trygghet för projektet och framtiden.
  • Great Andoh ligger i Ghana, 28 km väst om huvudstaden Accra utanför en by som heter Kasoa.

Emelies och Jacques motto är:
“Många av barnen är föräldralösa men de ska aldrig känna sig familjelösa.”

Grundare

Emelie Kanter

Jag är en glad och engagerad tjej från västra Göteborg. Där växte jag upp med min mamma, pappa och tre storasystrar. Familjen har drivit en ICA butik i generationer och precis som mina systrar började jag arbeta där redan som 15-åring. Jag tror att min entreprenörsanda föddes just där i butiken.

Efter gymnasiet reste jag runt och såg mig om i världen. Via volontärresor hamnade jag i Ghana. Tyvärr på ett barnhem där man inte respekterade och visade barnen någon kärlek. Aga var del av uppfostran och någon värme fick man inte visa barnen.

På marknaden mötte jag Jacques som precis hade startat ett barnhem. Han berättade engagerat om verksamheten, att han med små medel försökte skapa en plats där barn kunde känna sig trygga. Han var själv uppväxt på barnhem och ville ge barnen andra möjligheter och hopp om framtiden.

Jag blev inspirerad av hans stora engagemang och övertygelse – att man med lite kärlek kan förända barnens tro på sig själva. Det var början på mitt och Jacques samarbete och starten för Great Andoh International School.

Jacques Manner

Jacques föddes i Elfenbenskusten och kom till Ghana under kriget tillsammans med sin familj. Hans mamma kunde inte försörja honom så Jacques växte upp på gatan och på olika barnhem. Han har alltid fått vara ”stor” kille och ta hand om barnen runt omkring sig. Ur detta föddes en fantastisk människa som inspirerar mig dagligen med sin värme och kärlek till barnen.

En av Jaques styrkor är hans stora tålamod. Allt han gör grundar sig i en övertygelse om att det går att förändra barnens framtid. Han är otroligt duktig på att få andra att inse betydelsen av Great Andoh och därmed få människor att engagera sig i verksamheten. Han är endast 24 år men har en otrolig livserfarenhet. Han har fått axla rollen som pappa och manlig förebild för våra idag 70 barn och tar den uppgiften på största allvar. Det är barnen och deras tro på framtiden som inspirerar honom.

Målet för Jaques är att ett barn måste skratta varje dag. Så skratten är många på Great Andoh.

Lärarna

Vi har 11 engagerade lärare på skolan. Några av dem har en formell lärarutbildning medan andra har med sig stor livserfarenhet och praktiskt kunnande in i klassrummen. De kompletterar varandra och ger våra barn en bra utbildning från förskolan till klass 8.

Det har varit viktigt för oss att välja ut lärare med samma vision och syn på sättet att undervisa som vi har. Att de behandlar barnen med stor respekt, mycket värme och självklart utan aga eller bestraffning. Det skall vara kul att lära sig. I många fall är lärarna så oändligt mycket mer än bara lärare. De är både förebilder, någon som lyssnar och en famn att krypa upp i när det behövs.

Och så har vi vår fantastiska rektor Frank som har betytt så mycket för oss och skolan. Han är väldigt engagerad och oerhört mån om att vi skall bedriva en undervisning som är bra för barnen och som ger dem trygghet i livet.